6. novembra 2023

by

No comments

S septembrom se je tudi v Knjižnici v Bohinjski Bistrici začelo pestro dogajanje za vse generacije. Osrednji dogodek pa je bil vsekakor na večer petek 13. oktobra, ko smo v mali dvorani Bohinj Eco hotela gostili predsednico Državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki je predstavila svoje knjižno delo Gretin greh.

Urška Klakočar Zupančič je magistrica prava in je nekaj let delala kot sodnica na Okrajnem sodišču v Ljubljani, kjer je odločala o civilnih zadevah. Od maja leta 2022 pa je predsednica Državnega zbora in je v tem času že večkrat burila duhove in sprožala debate odobravanj in nasprotovanj v javnosti. Zgodovina je njena strast že od otroških let, poleg tega pa ima tudi dar za pisanje in prav ta dva hobija je združila v njenem knjižnem prvencu Gretin Greh. Knjiga namreč odseva duh časa in prikaže položaj žensk v 17. stoletju. V romanu spoznamo Greto, ki je ženska z neverjetno notranjo močjo, s katero premaguje vse ovire in težke trenutke, ki ji jih na pot postavi življenje. Tudi med pogovorom je bilo moč zaznati, da je znanje Klakočar Zupančičeve na zgodovinskem področju precej obširno, da je knjiga ne samo zgodba postavljena v nek čas, ampak lepo odraža tudi obdobje in nazorno, z dejstvi, pokaže kaj se je takrat dogajalo. Kot je povedala je že takoj vedela, kakšen bo konec knjige, ki ga bralec izve že na začetku in je tragičen, saj se konča s smrtjo glavne junakinje, a ima nekoliko grenko sladek priokus, saj se Greta tako sreča s svojim sinom, ki je umrl zaradi epilepsije. O tej bolezni je iskreno spregovorila tudi Klakočar Zupančičeva, saj jo ima eden od njenih sinov, tako je to zagotovo pri pisanju črpala iz lastnih izkušenj. Knjiga bralcu večkrat navlaži oči in tudi avtorica sama je priznala, da je, ne ob pisanju, ampak ob branju večkrat potočila kakšno solzico.

Klakočar Zupančičeva je v šali dejala, da čarovnice obstajajo še danes in sebe označila kot čarovnico modernega časa, a v nasprotju s 17. stoletjem jih ne zažigajo na grmadi. Tako se po njeno lahko v knjigi prepozna marsikatera ženska, ki bi bila v tistem času obdolžena čarovništva, torej močna, samozavestna ženska, ki se ne boji izraziti svojih potreb, čustev in želje po znanju. Zgodba v knjigi je, večplastna in čustveno nabita. Bralca popelje od najbolj radostnih občutkov do čiste groze z vso vmesno paleto čustev. Ampak ravno zato je zanimiva, poučna in življenjska je prepričana avtorica.

Na koncu je napovedala novo knjižno delo, ki bo izšlo v drugi polovici novembra. V njem je v ospredju eden izmed likov, ki ga poznamo že iz Gretinega greha, postavila pa ga je deset let kasneje v čas ko je bila na pohudu črna kuga, tako bomo lahko, kot pravi Klakočar Zupančičeva, potegnili tudi vzporednice z obdobjem, ko smo se soočali z epidemijo koronavirusa. Seveda pa je ob tem obljubila, da bo novo knjigo predstavila tudi v Bohinju. V naši knjižnici se ponovnega srečanja z njo vsekakor veselimo.

Z novim šolskim letom pa v našo knjižnico vabi nova bralna akcija, ki jo otroci že kar dobro poznajo. Vesolje zakladov najmlajše bralce razveseljuje že več let, saj otroci zbirajo Knjižkove žige in si ob sedmih zbranih žigih prislužijo sladko nagrado. Z oktobrom se je začela tudi bralna akcija za odrasle Ta veseli knjižni svet, ki je letos obarvano v Slovenijo. Že štirinajsto leto zapored ponuja izbor odličnih literarnih in poljudnih del, tokrat o Sloveniji in Slovencih. Vse vabimo, da izberete, preberete in ocenite najmanj sedem predlaganih del in si prislužite priznanje.

Vsak mesec na naših policah lahko odrasli in otroci najdejo tudi nekaj za urjenje možganov in rok. Naše police namreč bogatijo zgibanke Zbistrimo um in Mislice ter Pravljične rokodelnice. Vabljeni v vse enote Knjižnice A. T. Linharta Radovljica, kjer je dom tisočerih zgodb.

Urška Kljajič

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content