Elektronske zbirke

Knjižnica uporabnikom omogoča dostop do elektronskih zbirk z oddaljenih lokacij (izven knjižnice, od doma, iz službe). Potrebujete številko članske izkaznice in geslo, ki ga dobite v knjižnici, kjer ste vpisani. Geslo je enako tistim s katerim dostopate do storitve “Moj COBISS” na COBISS+.

EbscoHost mogoča iskanje, tiskanje in shranjevanje polnih besedil člankov s področja naravoslovja, družboslovja in humanistike iz naslednjih zbirk: Academic Search Premier, Newspaper Source, Medline, Eric, Health Source Nursing /Academic Edition, MasterFILE Premier – Consumer Edition, Business Source Premier, Regional Business News, Health Source, Clinical Pharmacology.

Librarry Press Display Zbirka prinaša tekoče izdaje več kot 3.000 nacionalnih, regionalnih in lokalnih časnikov in revij iz Evrope, Azije, Avstralije, Afrike, Latinske in Severne Amerike. Skupaj več kot 100 držav in več kot 60 jezikov. Med njimi so na voljo naslovi številnih resnih časnikov kot:

  • Dnevnik, Večer, Nedeljski dnevnik (Slovenija),
  • The Guardian, The Daily Telegraph, The Independent (Velika Britanija),
  • Corriere della Sera, Il Sole 24 ore (Italija),
  • Le Figaro, Le Monde (Francija),
  • Die Presse, Der Standard, Kleine Zeitung Karnten (Avstrija),
  • The Washington Post, USA Today (ZDA),
  • Večernji list (Hrvaška) in številni drugi.
  • Na voljo je tudi veliko število popularnih revij (magazinov) kot npr. Newsweek, iPad&iPhone user Mac Format, Procycling, Top Gear, Science Illustrated, Auto Bild itn.

Časnike in revije lahko prebirate na osebnih računalnikih, kjer lahko vsebino prilagajate po novicah iz naslovnih strani dnevnikov, zadnjih novicah, gospodarskih novicah, športnih novicah, novicah iz sveta zabave itn. Na voljo je pregled po naj bolj branih časnikih, avtorjih in blogerjih. Možen je pregled časnikov po državah, jezikih in abecedi naslovov. Vmesnik omogoča tudi osnovno in napredno iskanje.

Posebno bralno izkušnjo pa prinaša aplikacija PressReader, ki omogoča branje na tabličnih računalnikih in pametnih telefonih z operacijskimi sistemi iOS, Android, Windows 8 ali BlackBerry10. V prostorih knjižnice si lahko preko brezžičnega omrežja naložite časnike ali revije po lastni izbiri in jih prebirate kasneje kjerkoli, tudi izven prostorov knjižnice.

Na voljo je tudi 60 dnevni arhiv vseh časnikov in revij.
Dopolnjevanje: Dnevno
Založnik: NewspaperDirect, Inc.

Navodila za uporabo aplikacije PressReader:

Na svoj tablični računalnik ali pametni telefon si naložite aplikacijo PressReader.
Aplikacija je na voljo na napravah z operacijskimi sistemi iOS, Android, Windows 8 ali BlackBerry 10.
Aplikacijo odprite v wi-fi omrežju knjižnice in izberite želeno publikacijo.
Izbirate lahko glede na državo, kategorijo, jezik ali tip publikacije.
Pritisnite gumb Download (ali puščico – odvisno od operacijskega sistema).
Shranjene publikacije najdete v meniju v zavihku Downloads. Berete jih lahko tudi izven prostorov knjižnice.

Navodila za uporabo – PDF

Spletni vodnik po funkcionalnostih zbirke (v angleščini)

Tax-Fin-Lex. Portal TFL ponuja največjo bazo podatkov z vso veljavno zakonodajo, ki se sproti ažurira.

Na njo so povezani vsi preostali dokumenti, kot so sodna praksa, strokovni članki, komentarji zakonov in praktične rešitve.

Dostopne so tudi informacije s finančno-računovodskega, pravnega, okoljevarstvenega in davčnega področja.

Enciklopedija Britannica – spletna izdaja.

Encyclopedia Britannica Online Public Library Edition vsebuje celotno vsebino tiskane izdaje enciklopedije z več kot 108.000 članki, 35.000 slikami, ilustracijami itn. Poleg tega vsebuje še Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary in Thesaurus z več kot 550.000 gesli, Year in Review (pregled dogodkov v posameznem letu), 4.000 video in zvočnih posnetkov, atlas sveta, časovni trak, celotna besedila 220 klasičnih del 140 avtorjev, 20 tematsko obdelanih področij (npr. Titanik, profili 300 pomembnih žena, Nobelovi nagrajenci itn.), 4.000 citatov slavnih ljudi, osnovne in statistične podatke o državah sveta, ki jih je možno medsebojno primerjati.

Iskanje je možno po ključnih besedah. Možno je tudi pregledovanje po ključnih besedah (The Index), po abecedi gesel (A-Z Browse) in tematskih področjih in podpodročjih (By Subject). Rezultati iskanj se pregledno delijo na akademsko, študentsko/dijaško in otroško skupino. Vsaka od skupin prinaša starosti prilagojene razlage gesel in slikovna gradiva ter didaktične pripomočke, ki spodbujajo raziskovanje in pri mlajših uporabnikih tudi učenje angleškega jezika.

Knjižnica uporabnikom omogoča tudi dostop do prostih/brezplačnih elektronskih zbirk (izven knjižnice, od doma, iz službe). Za uporabo ne potrebujete nobenih podatkov.

Obrazi slovenskih pokrajin

Portal Obrazi slovenskih pokrajin  je spletni biografski leksikon znanih osebnosti slovenskih pokrajin ter Slovencev v zamejstvu in po svetu, ki ga upravlja Mestna knjižnica Kranj v sodelovanju z osrednjimi območnimi knjižnicami. Vanj smo združili biografije, objavljene v regijskih leksikonih: Celjskozasavski.si, Dolenjski biografski leksikon, Gorenjci.si, Koroški biografski leksikon, Pomurci.si., Primorci.si, Spodnjepodravci.si in Štajerci.si.

Pomembne osebnosti, ki so s svojim življenjem in delom zaznamovale razvoj posameznih pokrajin ali občin v preteklosti in sedanjosti ter so tako soustvarjale njihovo podobo, so našle mesto v 8 spletnih biografskih leksikonih, ki nastajajo v osrednjih območnih knjižnicah. Razdrobljenost vsebin, njihovo podvajanje, želja po standardizaciji zapisov, zmanjševanju stroškov in enotni uredniški politiki so bili razlogi za vzpostavitev skupnega biografskega leksikona.

logo-vecer

Europeana: Evropska digitalna knjižnica z digitaliziranimi slikami, besedili ter zvočnimi in video posnetki.

V Europeani delajo z na tisoče evropskimi arhivi, knjižnicami in muzeji, da za zabavo, izobraževanje in znanstvene namene delijo kulturno dediščino.

Europeana Collections omogoča dostop do več kot 50 milijonov digitaliziranih enot – knjig, glasbe, umetnin in več – s prefinjenimi orodji za iskanje in filtriranje, ki vam pomagajo poiskati kar iščete.

Tematske zbirke, so posvečene umetnosti, modi, glasbi, fotografiji in prvi svetovni vojni vsebujejo galerije, bloge in razstave ki informirajo in navdihujejo.

temp

Portal Kamra: Regijski portal Kamra je spletno mesto, ki združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva v knjižnicah in drugih lokalnih kulturnih ustanovah. Digitalizirane vsebine so tako dostopne z enega mesta, kreirane pa v tistih organizacijah, ki so vsaka za svoje področje najbolj kompetentne. Kamra jim daje v uporabo brezplačno infrastrukturo in usposablja nove partnerje, da lahko tudi vsebine lokalnega pomena predstavijo v digitalni obliki preko svetovnega spleta.

Vsebine Kamre so predstavljene kot zgodbe, s spremnimi besedili ter pripadajočimi digitaliziranimi objekti in metapodatki. Na Kamri spoznavamo zgodbe, ki so za neko področje značilne, zanimive in v interesu lokalne skupnosti kot na primer: predstavitve lokalnih avtorjev oz. znamenitih oseb; dokumenti in fotografije značilnih lokalnih društev; razglednice krajev iz različnih časovnih obdobij; dela lokalnih umetnikov, njihove biografije, katalogi razstav; znamenite zgradbe, zgodbe ljudi, ki so v njih živeli in še marsikaj drugega.

Uporabniki tako lahko dostopajo do vsebin, ki so bile do zdaj skrite v skladiščih knjižnic, arhivov in muzejev, arhivih društev ali predalih šolskih zbornic. Zbirke lahko komentirajo ali si oblikujejo svoje lastne vmesnike z izbranimi vsebinami.

temp

Portal Dobre knjige: Dobreknjige.si je spletni portal s priporočilno literaturo, namenjen promociji dobrega branja. Njegovo zanesljivost, nepristranskost in ažurnost vzajemno zagotavljamo slovenske splošne knjižnice, v sodelovanju z literarnimi kritiki ter našimi bralkami in bralci, uporabniki portala o dobrih knjigah. Portal namenjamo vsem, ki v poplavi literature iščete nekaj »res dobrega« zase.

Portal DOBREKNJIGE.SI nastaja sproti; predstaviti skuša dobro, v slovenskem jeziku dostopno literaturo, vendar tako, da je težišče izbora pri sodobnem, najnovejšem leposlovju.

Vsebina portala je namenjena vsem bralcem, zato vključuje tako vrhunska, kot tudi vsa tista manj zahtevna dela, ki so po mnenju knjižničarjev še lahko vir bralne rasti, pri čemer izpostavlja tudi dela, ki na trgu niso promovirana in potrebujejo pomoč, da jih bralci odkrijete.

Portal DOBREKNJIGE.SI ponuja bogate informacije o knjigah. Njegova posebnost so iskalni moduli, ki bralcu olajšujejo izbiro, mu s premišljeno raznolikostjo odpirajo nove poglede na literaturo in ga po različnih poteh vodijo do zanj najprimernejše knjige.

temp

Portal Dlib: Digitalna knjižnica Slovenije – dLib.si zagotavlja dostop do raznovrstnih digitalnih vsebin s področja znanosti, umetnosti in kulture. Kot spletni informacijski vir predstavlja bistven sestavni del sodobne infrastrukture izobraževalnega in znanstvenoraziskovalnega procesa ter enega od temeljev razvoja informacijske družbe. Poleg tega zagotavlja trajno ohranjanje slovenske pisne kulturne dediščine v digitalni obliki in s tem skrbi, da bodo digitalne vsebine preteklosti in sedanjosti dostopne tudi prihodnjim rodovom.

temp

Portal Fran: Portal Fran združuje slovarje, slovenistične jezikovne vire in portale, ki so nastali ali še nastajajo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ter slovarje, ki so v okviru dela na tem inštitutu dobili digitalno obliko. Omogoča tudi iskanje po drugih izbranih slovenskih jezikovnih korpusih. Namen portala je omogočiti dostop do slovarskih informacij čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe.

SSKJ – Slovar slovenskega knjižnega jezika
SNB – Slovar novejšega besedja slovenskega jezika
SSSJ – Sprotni slovar slovenskega jezika
Slovenski pravopis
SPT – Slovar pravopisnih težav

Skip to content