Ta veseli knjižni svet

TA VESELI KNJIŽNI SVET
Ob zaključku desete sezone

Ste vedeli, da že 10 let prijateljujete z izbrankami Tega veselega knjižnega sveta?

Ta posebni odnos smo obeležili s poklonom knjigi, njihovim ustvarjalcem in tudi vam, bralcem. Knjiga odpira nove svetove, bogati našega notranjega ali pa se z njim celo pregovarja. Navsezadnje se tudi bralci vpletamo v proces ustvarjanja, ali kot je zapisala Margaret Atwood: »Konec koncev vsi postanemo zgodba.”

Od oktobra 2019 do julija 2020 ste izbirali med 100 proznimi deli in 10 mojstri poezije. V tem času je 110 bralk in bralcev prebralo najmanj 7 predlaganih del. Skupaj ste prebrali 1101 knjig, najbolj prizadevna bralka jih je zabeležila kar 71 od predlaganih 170, če vključimo še vsa pesniška dela.

Dela smo razdelili v štiri večje sklope. V prvem smo izpostavili klasična dela (Veliki Gatsby, Sto let samote, Razsodnost in rahločutnost, Martin Krpan …). V drugem smo predstavili knjige o knjigi, pri čemer smo izbrali romane, ki govorijo o knjigah, knjižnicah ali branju (Knjiga drugih, Frančiška, Bralec, Knjigarnar iz Kabula, Senca vetra, Kradljivka knjig …) in vključili nekatera strokovna branja (Zgodovina branja, Zgodovina knjige skozi knjige, Kako nas nagovarja literatura …).

Tretji sklop je bil najobsežnejši, saj je vseboval izbrana nagrajena dela, kjer smo skušali zajeti kar najbolj raznolik spekter nagrad, od avtorskih, vsebinskih in oblikovnih (Barjanski otrok, Pogodba, Figa, Skrivna zgodovina, Vsa ta nevidna svetloba, Non-oui, Sin, Sam …). V četrtem sklopu so se znašle zgodbe o ustvarjanju in ustvarjalcih (Slovenska pisateljska pot, Mojster, Materinska nedelja, Ivan Cankar …).

Poleg proznih del smo vam ponudili tudi pesniške zbirke 5 nagrajenih pesnic (A. Golob, V. Dintinjana,        L. Dimkovska, C. Lipuš in S. Plath) in 5 pesnikov (M. Dekleva, U. Zupan, K. D. Kajuh, T. Hughes, B. Dylan).

Bralci ste knjige hkrati tudi ocenjevali in skrbno beležili svoje misli in razmišljanja. Najbolj brani so bili romani Skrivne sestavine ljubezni (N. Barreau), Bilo jih je deset (A. Christie), Barjanski otrok (S. Dowd) in Vsa ta nevidna svetloba (A. Doerr). Največ ocen odlično je prejel roman Hana (E. Mornštajnova), med domačimi avtorji pa sta izstopali deli In ljubezen tudi (D. Jančar) in Pogodba (M. Širok). S poezijo so vas pritegnili predvsem Karel Destovnik Kajuh, Milan Dekleva in Bob Dylan.

K bralni akciji so pristopili tudi udeleženci Bralnega kluba, ki so na svojih mesečnih srečanjih v dveh skupinah pod vodstvom Božene Kolman Finžgar in Irene Kotnik ob druženju spregovorili o prebranih vsebinah in spoznavali različne vidike branja.

Hvaležni smo, da ste nam dopustili vpogled v vaša premišljevanja, in se vam iskreno zahvaljujemo za sodelovanje. Hkrati sporočamo, da vse aktivnosti, povezane z zaključno prireditvijo ob koncu desete sezone v upanju na izvedbo, prestavljamo na jesenski čas.

Barbara Klinar

Accessibility