Ta veseli knjižni svet

Ob zaključku 14. sezone bralne akcije

TA VESELI KNJIŽNI SVET

V vseh enotah Knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovljica je od 1. oktobra 2023 do 30. aprila 2024 potekala 14. sezona bralne akcije za odrasle Ta veseli knjižni svet. Bralke in bralce smo k branju  vabili z naslovi, ki smo jih izbrali z mislijo, da približamo slovenske avtorje, odkrijemo skrite poti in lepote domačih krajev, oživimo spomin na klasike, spoznamo izjemne posameznike in vse navdušimo nad pripovednim bogastvom slovenskih literarnih del.

Vse udeležence bralne akcije smo v ponedeljek, 3. 6. 2024, ob 19.30 povabili v Linhartovo dvorano na slavnosten zaključek, podelitev priznanj in nagrad. Ker so nam bile za oblikovanje izbora iztočnice naslovi znanih slovenskih popevk in narodno-zabavnih skladb, smo večer, za katerega smo si naslov sposodili pri legendarni Avsenikovi skladbi Slovenija, od kod lepote tvoje, namenili glasbi, plesu, pesmi in govorjeni besedi.

Nastopili so Pihalni orkester Lesce, Folklorna skupina KPD Lesce, pevka Anja Bajželj, harmonikar Matjaž Glavač in Silva Kos z izborom dveh ljudskih pravljic.

Rekordno število sodelujočih, to je 153 bralk in bralcev, je letos prebralo vsaj 7 knjig in oddalo ocenjevalni list. Skupaj so prebrali 1651 knjig, najbolj pa se je izkazala bralka iz Krope, ki je prebrala vsa predlagana dela, to je 102 knjigi.

Letos je iz izbora navdih za branje črpalo tudi 5 bralnih klubov, katerih 51 udeležencev je na mesečnih srečanjih v knjižnicah v Radovljici, Bohinjski Bistrici, Gorjah in Kropi delilo svoja mnenja o prebranem.

Ob pregledu ocen in zapisanjih mnenj smo sestavili seznam najbolj branih in najbolje ocenjenih naslovov. Najbolj brana je bila življenjska izpoved Alenke Kesar Da bi sladko zaspala, med prvih pet pa sta se uvrstila še zgodovinska romana Lepi janičar Rada Murnika in Marpurgi Zlate Vokač, kriminalka Kolesar Marka Radmiloviča in popotniški dnevnik Šepet samotnih stezic domačinke Jane Remic. Med najbolje ocenjene so se uvrstile Tavčarjeva klasika Cvetje v jeseni, domačijska pripoved Karla Mauserja Rotija in potopis Transverzala Jakoba Kende. Veseli nas, da so pot med bralke in bralce našli tudi običajno spregledani naslovi mladinskih del, stripov in poezije.

Vsem bralkam in bralcem se zahvaljujemo za izkazano zaupanje in zvestobo in vabimo v našo družbo 1. oktobra, ko bomo na torkovem večeru predstavili temo in izbor knjig za novo, 15. sezono bralne akcije Ta veseli knjižni svet.

Barbara Klinar

Galerijo slik iz zaključne prireditve si lahko ogledate tukaj. Za fotografije se zahvaljujemo Maticu Rešetiču.

Skip to content