28. maja 2024

by

No comments

V vseh enotah Knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovljica je od 1. oktobra 2023 do 30. aprila 2024 potekala že 14. sezona bralne akcije za odrasle Ta veseli knjižni svet. Bralke in bralce smo k branju vabili z naslovi, ki smo jih izbrali z mislijo, da približamo slovenske avtorje, odkrijemo skrite poti in lepote domačih krajev, oživimo spomin na klasike, spoznamo izjemne posameznike in se navdušimo nad pripovednim bogastvom slovenskih literarnih del.

Rekordno število sodelujočih, to je  153 bralk in bralcev, je namreč letos prebralo vsaj 7 knjig in oddalo ocenjevalni list. Skupaj so prebrali 1651 knjig, najbolj pa se je izkazala bralka iz Krope, ki je prebrala vsa predlagana dela, to je 102 knjigi.

Letos je iz izbora navdih za branje črpalo tudi 5 bralnih klubov, katerih 51 udeležencev je na mesečnih srečanjih v knjižnicah v Radovljici, Bohinjski Bistrici, Gorjah in Kropi delilo svoja mnenja o prebranem.

Ob pregledu ocen in zapisanjih mnenj smo sestavili seznam najbolj branih in najbolje ocenjenih naslovov. Najbolj brana je bila življenjska izpoved Alenke Kesar Da bi sladko zaspala, med prvih pet pa sta se uvrstila še zgodovinska romana Lepi janičar Rada Murnika in Marpurgi Zlate Vokač, kriminalka Kolesar Marka Radmiloviča in popotniški dnevnik Šepet samotnih stezic domačinke Jane Remic. Med najbolje ocenjene so se uvrstile Tavčarjeva klasika Cvetje v jeseni, domačijska pripoved Karla Mauserja Rotija in potopis Transverzala Jakoba Kende. Vesli nas, da so pot med bralke in bralce našle tudi običajno spregledani naslovi mladinskih del, stripov in poezije.

Vse udeležence bralne akcije bomo v ponedeljek, 3. 6. 2024, ob 19.30 povabili v Linhartovo dvorano na slavnosten zaključek, podelitev priznanj in nagrad. Ker so nam bile za oblikovanje izbora iztočnice naslovi znanih slovenskih popevk in narodno-zabavnih skladb, bomo večer, za katerega smo si naslov sposodili pri legendarni Avsenikovi skladbi Slovenija, od kod lepote tvoje, namenili glasbi, plesu, pesmi in govorjeni besedi.

Nastopili bodo Pihalni orkester Lesce, Folklorna skupina KPD Lesce, pevka Anja Bajželj, harmonikar Matjaž Glavač in Silva Kos z izborom dveh ljudskih pravljic.

Vsem bralkam in bralcem se zahvaljujemo za izkazano zaupanje in zvestobo. Vabila bomo poslali po pošti.

Barbara Klinar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content