2. junija 2022

by

No comments

Knjižničarke in knjižničarji Knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovljica smo v vseh svojih enotah že 12. leto zapored z bralno akcijo za odrasle Ta veseli knjižni svet vabili bralke in bralce k sodelovanju. Letos je 118 bralk in bralcev prebralo vsaj 7 predlaganih del. Skupaj so prebrali 1222 del. Najbolj prizadevna bralka je prebrala 57 knjig.

Od oktobra do aprila so izbirali med naslovi iz daljne Japonske. Nad nekaterimi deli odličnih avtorjev dežele vzhajajočega sonca so bili presenečeni, saj je njihovo dojemanje sveta resnično drugačno. Besedila so namreč prežeta s tradicijo, a hkrati moderna in aktualna. Med prvimi petimi najbolj branimi deli so štiri povezana z japonskim načinom življenja: Japonski ljubimec (I. Allende) in S strahospoštovanjem (A.Nothomb) ali z usodo preživelih po drugi svetovni vojni: Sadako hoče živeti (K. Bruckner) in Ženska v belem kimonu (A. Johns).

Od nekdaj so na Japonskem častili in spoštovali naravo, zato smo med osemdeset predlaganih naslovov dodali še izbor knjig, ki poveličujejo naravo, njene lepote in vrednote ter skrb za njeno ohranitev. Prav roman Tam, kjer pojejo raki (D. Owens), ki je bil najbolje ocenjen, skozi usodo junakinje prikaže osupljivo moč narave in življenja.

Za posladek smo bralke in bralce nagradili z izborom drobnih haikujev in filmskimi mojstrovinami, ki slavijo japonski tempo premišljevanja, naravo, drobne radosti vsakdana in medsebojne vezi. Najbolj brane so bile pesniške zbirke Vladimirja Kosa, največkrat ogledan film pa je bila drama Sestrica.

K sodelovanju smo povabili tudi udeležence obeh bralnih klubov. Na rednih mesečnih srečanjih je 26 bralk in bralcev skupaj pregledalo več kot 20 različnih naslovov.

Vse, ki so se v naši družbi s knjigo podali na Japonsko in v naravo in so prebrali vsaj sedem del, smo povabili v Linhartovo dvorano na Pravljični večer za odrasle, ki ga v sodelovanju s pridruženimi knjižnicami organizira Mariborska knjižnica. Oder so zasedle pravljičarke in pravljičar iz štirih knjižnic, ki so nas vsak s svojo slovensko ljudsko pripovedko popeljali v pravljični svet. Za glasbeno spremljavo sta poskrbela učenca Glasbene šole Radovljica, Janez Cerkovnik in Jan Štros, ki sta pod mentorstvom Tomaža Cilenška izvedla dva skladbi za harmoniko.

Prijeten večer smo zaključili s pogostitvijo pralinejev Radolške čokolade in prevzemom nagrad in priznanj. Vsem sodelujočim se zahvaljujemo in vabimo, da se nam jeseni pridružijo ob novem, prav tako skrbno sestavljenem izboru zanimivih del.

Barbara Klinar

Galerija slik zaključne prireditve

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content