Knjigomata in vračalnik

V knjižnici A. T. Linharta Radovljica uporabnikom omogočamo uporabo dveh knjigomatov za samopostrežno izposojo in vračilo ter vračalnik za samostojno vračilo gradiva.

 

Gradivo je na vračalniku možno vrniti tudi izven delovnega časa knjižnice. Nedelovanje vračalnika ne more biti razlog za vašo zamudnino.

Knjigomata za samostojno izposojo in vračilo

Namenjena sta samostojni izposoji, vračilu, pregledu izposojenega gradiva in podaljšanju izposojevalnih rokov. Enega najdete v 1. nadstropju, drugega pa v 2. nadstropju. Oba se nahajata nasproti izposojevalnega pulta. Knjigomat uporabljate pravilno, če se v izposojevalni program prijavite s svojo člansko kartico in se iz njega po zaključku izposoje tudi odjavite.

Kako si izposodimo ali vrnemo gradivo

Po prijavi s člansko kartico naložimo na bralno ploščo gradivo (priporočamo do tri izvode naenkrat) in na zaslonu opazujemo, če so se vsi naslovi tudi izpisali. Uspešno transakcijo spremljajo značilni vizualni simboli in barve. Tudi neuspešno transakcijo aparat pospremi z opozorilnim vizualnim simbolom. Če se je naloženo gradivo uspešno zabeležilo/odbeležilo, ga odstranimo in na bralno ploščo naložimo nove izbrane naslove. V nasprotnem primeru gradivo nekoliko razpremo ali drugače razporedimo; zelo verjetno bomo uspešni. V primeru težav se obrnite na knjižničarko ali knjižničarja za izposojevalnim pultom.
Postopek polaganja in odstranjevanja ponavljamo, dokler ne registriramo vsega, kar si želimo izposoditi na dom. Vrnjeno gradivo položimo v za to pripravljen zaboj. Na koncu lahko postopek kar zaključimo, lahko pa si natisnemo še izpis. Gradivo je možno vrniti tudi brez prijave.

Knjigomat za samostojno vračilo (vračalnik)

Vračalnik se nahaja desno od glavnega vhoda in je dostopen tudi izven delovnega časa knjižnice. Za uporabo ne zahteva članske kartice. Z enim postopkom lahko vrnete gradivo, ki so si ga izposodili različni člani vaše družine, prijatelji itd. Vračalnik ne omogoča podaljšanj izposojevalnih rokov in ne izpiše evidentiranih terjatev knjižnice. Te informacije dobite v izposoji knjižnice, v Moji knjižnici, aplikaciji mCobiss ali na knjigomatih za samostojno izposojo in vračilo gradiva.

Postopek vračila gradiva v vračalnik

Na tekoči trak za vračanje lahko položimo po en izvod ali en komplet naenkrat (komplet mora biti ob vračanju popoln). Počakamo, da se vratca v knjigomat spet odpro in postopek ponavljajmo, dokler ne vložimo vsega, ker nameravamo vrniti. Če nam knjigomat gradivo vrne, poskusimo še enkrat (ga obrnemo), v primeru ponovitve težave pa gradivo vrnemo pri izposojevalnem pultu. Preden zaključimo (odidemo), se prepričamo, da je knjigomat sprejel vse, kar smo želeli vrniti. Gradivo, ki ostane na traku na dosegu roke, ni vrnjeno in smo zanj še naprej odgovorni! Priporočamo, da se o uspešnosti postopka vedno prepričate.

Vsako vračanje lahko zaključimo z izpisom potrdila. Prosimo, da po zaključku vračanja preverite izpis vrnjenega gradiva.

Kaj lahko vrnemo na knjigomatu?

Vračalnik sprejema samo knjige, DVD-je in CD-je.

Vabimo vas, da naprave uporabljate. V primeru težav in napak nas prosim obvestite.

 

Skip to content