Knjižničarji ocenjujemo

 
Tomás Nevinson
Marías, Javier
ocenaocenaocenaocenaocena
Cankarjeva založba, 2023

644 strani
družbeni roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

Kako zlahka je reči, sem pomislil, pokaži na eno izmed treh in mogoče jo lahko obsodiš na smrt, za zdaj bi jo bilo mogoče poslati v zapor. In prav tega nisem hotel, pokazati brez gotovosti, brez prepričanosti, na eno izmed treh in jo morda z oznanitvijo n
Tomas Nevinson je bivši angleški agent, ki se je pred leti umaknil domov v Madrid, kjer preživlja umirjeno življenje. Ko ga spet povabijo k sodelovanju, ne okleva. Ugotoviti mora, katera od treh osumljenih žensk je pred desetimi leti sodelovala v napadu, ki ga je organizirala ETA. Bolj ko spoznava njihovo življenje, manj se mu zdi mogoče, da bi bila katera morilka. Postavljati se mu začne vprašanje, ali mora nekdo, ki je zakrivil zločin pred desetimi leti in je povsem spremenil življenje, še vedno odgovarjati zanj. Ko ETA ponovno napade, pritisnejo naj. Če ne najde morilke, mora ubiti vse tri.
Knjiga bi se lahko brala kot kriminalka, a Marias z dolgimi povedmi, v katere vpleta razmišljanja o smrti, intimnih vprašanjih, krutosti terorističnih organizacij in neetičnosti delovanja držav, upočasni dogajanje. Kronološko je zgodba nadaljevanje knjige Berta Isla, ki je pisana predvsem z gledišča Tomasove žene, ki doma čaka moža, za katerega niti ne ve, da je angleški agent. To sta zadnji deli, namenjeni bralnim sladokuscem, ki jih je pred smrtjo napisal eden pomembnejših sodobnih španskih pisateljev Javier Marias.
Skip to content