Knjižničarji ocenjujemo

 
Na meji : tihotapske in druge mejaške zgodbe od Karavank do Himalaje
Tomazin, Iztok, 1960
ocenaocenaocenaocenaocena
Planinska zveza Slovenije, 2021

232 strani
spomini, planinstvo
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

Knjiga Na meji je pisan preplet avtorjeve vsestranskosti, zato bo potešila privržence napetega branja, pa tudi literarne sladokusce.
Iztok Tomazin (1960) je zdravnik, alpinist, zmajar, gorski in letalski reševalec, himalajevec, pisatelj, publicist in predavatelj. Živi v Križah pri Tržiču. Napisal je več knjig, večinoma so to spomini na njegove alpinistične ali letalske podvige.

Tokratna knjiga pa se še vedno drži alpinizma in letalstva (zmajarstva), vendar na malce drugačen način. Namreč prvi del knjige opisuje zgodbe o tihotapljenju blaga preko Karavank iz Avstrije v Jugoslavijo, nekatere zgodbe pa tudi o begu iz Jugoslavije v Avstrijo. To so zbrane in pa tudi osebne zgodbe iz časa skoraj zaprtih meja Jugoslavije. Iz časa, ko je bilo težko (brez carine) pripeljati kupljene izdelke čez mejo domov.

Zato so se posamezniki raje odpravili preko gora v Avstrijo, nakupili izdelke, in jih potem v ogromnih nahrbtnikih prinesli domov. Tukaj so imeli ogromno prednosti alpinisti oz. poznavalci gora, saj je na njih prežalo veliko nevarnosti. Med njimi so bili tudi graničarji, ki so velikokrat najprej streljali, šele potem spraševali. Večino zgodb se dogaja v Karavankah. Avtor je bil na začetku svoje tihotapske poti, mlad in dober alpinist. Tihotapil je samo zaradi svoje koristi in je večinoma tihotapil alpinistične in zmajarske pripomočke, pa tudi kakšne tehnične in računalniške izdelke.

V drugem delu pa opisuje nekaj svojih alpinističnih podvigov v tujini (Tibet, Nepal, Kitajska, …).

Knjiga je zanimiva in hitro berljiva.

Skip to content