Knjižničarji ocenjujemo

 
Čigav si
Stanišić, Saša, 1978
ocenaocenaocenaocenaocena
Mladinska knjiga, 2021
Zbirka Roman
325 strani
družbeni roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
»Moja družina je razkropljena po vsem v svetu. Skupaj z Jugoslavijo smo se razleteli in se ne znamo več sestaviti.«
Saša Stanišić (1978) je nemški pisatelj, ki je, zaznamovan z begunsko izkušnjo, razpet med dvema domovinama, saj je moral kot otrok leta 1992 zaradi vojnih razmer zapustiti rodni Višegrad in prebegniti v Nemčijo. Svoje poslanstvo je našel v pisanju romanov – prvi, Kako vojak popravi gramofon, in zadnji, Čigav si, sta tudi prevedena.

Povod za avtobiografsko izpoved je babičina napredujoča demenca. Da bi pozabi izmaknil vsaj delček spominov na svoje prednike, se je zagnano lotil raziskovanja svojega izvora. Pripoved begunca in izseljenca se prepleta z odlomki brezskrbnega odraščanja pod ljubečim okriljem starih staršev. Pred bralcem nastaja intimna pripoved, ki prepriča s svojo neposrednostjo, iskrenostjo in kljub žalostni izkušnji humorjem.

Saša Stanišić ni samo eden od s tujino zaznamovanih glasov propadle Jugoslavije, je glas uspešnega emigrantskega otroka, ki s pogledom v preteklost išče in ustvarja svoje lastno poreklo. Kljub pomislekom, ali je preteklost sploh mogoče natančno ubesediti, niza prizore in oživlja prednike, pri čemer nas očara z močjo pravega pripovedovalca zgodb.

Priporočam!
Prilagoditev strani