Knjižničarji ocenjujemo

 
Ruševec : roman
Peternelj Štravs, Marjan
ocenaocenaocenaocenaocena
Primus, 2021
Zbirka Avtorji
363 strani
roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Skozi oči mladega fanta doživimo sesutje sveta, kakršen je bil nekoč.
Marjan Peternelj Štravs se je rodil leta 1948 v Sorici. Ko je skrb za kmetijo, na kateri je živel, lahko preložil na mlajša ramena, se je posvetil pisanju. Med izdanimi knjigami sta najbolj znani Nebo nad Skalnim (2019) in Ruševec, ki je izšel posthumno, avtor je umrl v januarju 2021.Obe knjigi sta izšli pri založbi Primus.

V ospredju pripovedi glavnega lika je realistično in slikovito opisovanje kmečkega življenja v hribovski vasi v času po drugi svetovni vojni. Pričujoče knjižno delo je zgodovinski roman, v katerem spremljamo zgodbo mladega fanta, domačina hribovske vasi in edinca na Podskalarjevi kmetiji, katerega življenje zaznamuje izguba očeta pri dvanajstih letih. Ko izgubi še mamo, tudi v zgodnji mladosti; vsa skrb, ves trud in trdo delo za ohranitev Podskalarije in za ohranitev kmečkega življenja, kot ga pozna, pade na njegova pleča.

Odlomek iz knjige
»Ata ni več. Koliko sem prejel, dvanajstletnik, od svojega očeta? Vse tisto, kar sleherni sin na kmetiji, posebno če mu je namenjeno nasledstvo, mora dobiti. Morda celo več. To, da bi prvo učenje moralo priti šele zdaj, ne, tega tedaj nisem vedel. Da je ni šole, ki bi doraščajočega kmeta naučila tisto, kar ga nauči skupna pot z očetom. Tisoče drobnih in velikih opravil, znanja, nepomembnega na prvi pogled, pa vendar brez njega ni pravega gospodarja. Vem, življenje mi je to razodelo.« (str. 8)


Prilagoditev strani