Knjižničarji ocenjujemo

 
Preden moj mož izgine
Ahava, Selja
ocenaocenaocenaocenaocena
Sodobnost International, 2020
Knjižna zbirka Horizont
199 strani
roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Roman o bolečem procesu soočanja z izgubo moža
Avtorica romana je finska pisateljica Selja Ahava. Za svoj prvi roman, Dnevnik izgubljenega, je bila nominirana za nagrado časopisa Helsingin Sanomat. Za drugi roman Stvari, ki padejo z neba je prejela nagrado Evropske unije za književnost. Preden moj mož izgine je njen tretji roman. Zadnja dva lahko beremo tudi pri nas, oba je izdala založba KUD Sodobnost International.

Glavni ženski lik romana je avtobiografska pripovedovalka Selja Ahava. Pričujoči roman je pisateljičina osebna zgodba; zgodba, ki se prične, ko ji po desetih letih zakona mož reče, da si je pravzaprav vedno želel biti ženska.

»Moj mož globoko zajame sapo. Kot vedno naredijo ljudje, tik preden izustijo nekaj, kar bo vse spremenilo. Pljuča napolni z zrakom, se za trenutek ustavi in se mi nato zaupa. Reče pa tole: »V resnici sem si vedno želel biti ženska.« Tako reče moj mož, štirideset let prepozno.« (str. 13)

Tekom knjige opazujemo človeka, ki spreminja spol. A v središču pripovedi ni preobrazba moškega v drugo osebo, temveč žalost zaradi izginevanja moža; neskončna žalost zaradi izgube človeka. Roman, ki se ukvarja z občutki, ki so povezani z izgubo oziroma z bolečim procesom soočanja z izgubo.
Odlomek iz knjige

»Včasih, ko gledaš oddaljujoči se hrbet, veš, da se ta oseba nikoli ne bo vrnila. Včasih, ko za seboj zapreš vrata bolniške sobe, čutiš, da je bil ta obisk zadnji. Na tak način sem tistega dne gledala moža, vedela sem. Danes sem bila zadnjič žena, žena ob svojem možu.« (str. 181)

Prilagoditev strani