Knjižničarji ocenjujemo

 
Črni obroč
Čuk, Marij
ocenaocenaocenaocenaocena
Mladika, 2020
140 strani
zgodovinski roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Romaneskna upodobitev požiga Narodnega doma v Trstu 13. julija 1920
Tržaški pesnik, pisatelj in novinar Marij Čuk (1952) v romanu Črni obroč, ki je izšel ob 100. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu, opisuje vzdušje tik pred uničenjem Fabianijeve palače 13. julija 1920. Skozi pripoved dunajskega predstavnika zavarovalnice Otta von Helmuta in njegove ljubice Flore, ki v Trstu naletita na lekarnarja Huga Robleka in njegovo ženo Pavlo iz Radovljice, prikaže neprijetne dogodke pred požigom, zaslepljenost fašističnih veljakov in klene slovenske narodnjake, ki so se upirali nasilnemu raznarodovanju.
Požig, ki je na žalost naznanil vzpon fašizma in preganjanje slovenske skupnosti v Trstu, je v literarni obliki prvi upodobil Boris Pahor, in sicer v noveli Grmada v pristanu, Črni obroč Marija Čuka pa je prvi romaneskni opis, ki združuje zgodovinska dejstva in literarno fikcijo v všečno zgodbo.
Izredno močno upodobitev pa najdete v črno-beli stripovski obliki izpod mojstrskega tandema Ivana in Zorana Smiljanića, ki v velikem formatu pokažeta 16-letno zgodovino obstoja tega arhitekturnega spomenika in simbola slovenstva v Trstu.
Prilagoditev strani