Ta veseli knjižni svet

TVKSlogo

TA VESELI KNJIŽNI SVET

Ob zaključku devete sezone

 

V Knjižnici Antona Tomaža Linharta Radovljica je od oktobra 2018 do maja 2019 potekala že deveta sezona akcije spodbujanja branja za odrasle bralce z naslovom Ta veseli knjižni svet.

Bralci so si lahko izbrali katerokoli knjigo s seznama in tisti, ki so do konca akcije prebrali vsaj šest proznih del in eno pesniško zbirko, so v ponedeljek, 27. maja 2019, na zaključni prireditvi v Linhartovi dvorani dobili posebno priznanje in osvežilno nagrado. Zaključni večer je z enkratno predstavo Moje življenje z Almo Karlin zaokrožila dramska igralka Barbara Vidovič.

Deveta sezona je ponudila 90 naslovov, 75 proznih in 15 pesniških. 113 bralcev je prebralo najmanj 7 predlaganih del. Skupaj so prebrali in ocenili 1188 naslovov, najbolj prizadevna bralka je prebrala kar 72 del, druga le 8 manj.

Dela smo razdelili v tri večje sklope: v prvem smo potovali po Grčiji in spoznavali njeno zgodovino in mitologijo (Hetera, Talosov ščit, Na začetku je bila Troja, Najlepše antične pripovedke), razreševali kriminalne primere (Votlina idej, Temni labirint) ali pa trpeli z ljudmi med vojnimi vihrami (Kamnita srca, Corellijeva mandolina, Ljubezen v času vojne).

V drugem smo se razvajali s kulinarko (Kaj je v loncih, Čokolada, Cesarica sladoleda, Mala obalna pekarna) in spoznavali pasti zlorabe hrane in motnje hranjenja (Zrak za zajtrk, Pojedla sem anoreksijo, Lačna življenja).

Dodali smo še dela domačih avtorjev, od preverjenih klasikov, med katere sodijo Ciril Kosmač, Mimi Malenšek in Ivo Zorman, do sodobnih z Majo Gal Štromar, Aleksandro Kocmut in Borutom Golobom, in pesniške zbirke Dragotina Ketteja, Daneta Zajca, Otona Župančiča, Ane Rostohar in Cvetke Jug-Modic.

Bralci so knjige hkrati tudi ocenjevali in skrbno beležili svoje misli in razmišljanja. Najbolj brani so bili romani Kavarna na koncu sveta (John P. Strelecky), Ko šepetajo ciprese (Yvette Manessis Corporon) in Dokler bodo zvezde na nebu (Kristin Harmel). Največ ocen odlično je prejel roman Kamnita srca (Simon Scarrow), med domačimi avtorji pa je izstopalo delo Cirila Kosmača Pomladni dan in roman Vigenjci Mimi Malenšek.

S poezijo sta bralce pritegnila predvsem Dragotin Kette in Oton Župančič.

K bralni akciji so pristopili tudi udeleženci Bralnega kluba, ki so na svojih mesečnih srečanjih ob druženju spregovorili o prebranih vsebinah in spoznavali različne vidike branja.

Prav vsak naslov je našel svojega bralca, vsaka misel nam je dobro dela, vsaka ocena je bila upoštevana. Veseli smo bili tudi knjižnih predlogov, ki bodo obogatili naš izbor v prihodnjih letih.