Ta veseli knjižni svet

 

 

TVKSlogo

Ob zaključku sedme sezone

V Knjižnici Antona Tomaža Linharta Radovljica je od oktobra 2016 do maja 2017 potekala že sedma sezona akcije spodbujanja branja za odrasle bralce z naslovom Ta veseli knjižni svet.

Bralci so si lahko izbrali katerokoli knjigo s seznama in tisti, ki so do konca akcije prebrali vsaj šest proznih del in eno pesniško zbirko, so v ponedeljek, 29. maja 2017, na zaključni prireditvi v Linhartovi dvorani dobili posebno priznanje in knjižno nagrado, ki jo je prispevala založba Beletrina. Zaključni večer je z zabavno predstavo Babica ni odveč zaokrožilo Družinsko gledališče Kolenc.

Letošnja sezona se je spogledovala s pravljičnostjo: 7. srečanje, 77 ponujenih naslovov, 117 bralcev je prebralo najmanj 7 predlaganih del. Skupaj so prebrali in ocenili 1179 naslovov. Najbolj prizadevna bralka je prebrala 60 del.

To leto so nas predlagana dela ponesla v Indijo, v deželo nasprotij in globoko zakoreninjene tradicije. Kako resnično malo vemo o tujih kulturah in navadah se običajno zavemo šele ob branju, zato so bili romani Sramota, Dobra indijska žena, Chandra, Nedogovorjena poroka in Tigrov grič vir polemik in spraševanj, kam gre svet 21. stoletja.

V drugem vsebinskem sklopu smo se urili v sprejemanju drugačnosti in na novo postavljali lestvico vrednot. Drugačnost ni samo v zunanjem videzu, drugačnost je v nas samih. Dokler si dovolimo le drugim všečna odstopanja od povprečnosti smo sprejeti oz. znamo sprejemati, pri večjih odstopanjih pa smo v dilemi, včasih nemočni, mnogokrat negotovi, zadržani, nekateri celo sovražni, nasilni … Več o tem smo lahko prebrali v romanih Čudo, Kit na plaži, Porcelanasti človek, Pegasta sova in drugih.

Dodali smo še dela domačih in tujih avtorjev, ki so bila tako ali drugače posebna, zanimiva in vsekakor vredna branja.

Bralci so knjige hkrati tudi ocenjevali in skrbno beležili svoje misli in razmišljanja. Najbolj bran je bil roman Stara mama v koprivah (A. Valognes), najbolje ocenjen mladinski roman Čudo (R. J. Palacio), med domačimi avtorji pa so izstopala dela Vinka Möderndorferja in Mihe Mazzinija. S poezijo sta bralce pritegnila predvsem Miroslav Košuta in Lili Novy.

Prav vsak naslov je našel svojega bralca, vsaka misel nam je dobro dela, vsaka ocena je bila upoštevana. Veseli smo bili tudi knjižnih predlogov, ki bodo obogatili naš izbor v prihodnjih letih.

Barbara Klinar