Knjižničarji ocenjujemo

 
In našel boš zaklad, ki spi v tebi : [roman]
Gounelle, Laurent
ocenaocenaocenaocenaocena
Učila International, 2018

320 strani
roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

Kako ateistka Alice spozna Sveto pismo in duhovnik Jeremie z nenavadnimi (za katoliško cerkev) spremembami napolni sicer prazno cerkev
Alice, uspešna svetovalka za komuniciranje in Jeremie, duhovnik, sta prijatelja iz otroštva. Ko Jeremie potoži Alice, da ne vidi smisla v svojem poklicu, ker cerkev obiskuje le malo vernikov, se Alice odloči, da mu bo pomagala. Poglobi se v Sveto pismo, hinduizem, daoizem in budizem in ob tem spozna, da vse vere učijo iste nauke . S svojimi neobičajnimi rešitvami, ki jih predlaga Jeremiu (svetovalnica namesto spovednice: bolj živahne in življenjske pridige..), sicer napolni cerkev, ampak obenem razjezi škofa in zagrete vernike in posledično Jeremia premestijo.
Alice, sprva ateistka, pa ob prebiranju svetega pisma in poglabljanju v Jezusove nauke, spozna vrednost tega velikega modreca. Spozna, da katoliška cerkev svojim vernikom s pridigami o grehu vzbuja občutke krivde in da se marsikateri vernik ne sprašuje o pravem pomenu Jezusovih naukov, ampak ponavlja znane molitve.

“Ta skrivnost je … da moramo ljubiti. Kadar ljubimo, kadar čutimo ljubezen, pa naj bo do človeka, živali, cvetlice ali sončnega zahoda, presegamo sebe. ne poskušamo se več primerjati, biti več kot drugi.”