Knjižničarji ocenjujemo

 
Salt Creek
Treloar, Lucy
ocenaocenaocenaocenaocena
Miš, 2017
Srebrne niti
531 strani
zgodovinski roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
»Če naj bo to naslednjih nekaj let moja kletka, potem želim spoznati njene omejitve in priložnosti, in če je očku moralo uspeti, da bi naš pobeg dobil veljavo, potem – sem si prisegla – bom naredila vse, kar je v moji moči, da mu pomagam.«
»Če naj bo to naslednjih nekaj let moja kletka, potem želim spoznati njene omejitve in priložnosti, in če je očku moralo uspeti, da bi naš pobeg dobil veljavo, potem – sem si prisegla – bom naredila vse, kar je v moji moči, da mu pomagam,« je ob prihodu v Salt Creek razmišljala 15-letna Hester, glavna junakinja knjige. Nekdaj dobro situirana družina je zaradi napačnih poslovnih odločitev očeta ostala brez vsega. Obalni kraj v Južni Avstraliji jim je predstavljal novo upanje in možnost za boljše življenje, v katerem pa so devetčlanski družini Finch enolične dneve popestrili edino le redki mimoidoči in domorodci – predvsem Hester močno naklonjeni mladi umetnik Charles in aboriginski deček Tully, ki je postal njihov pomočnik in za nekaj časa tudi dober prijatelj.

Lucy Treloar, večkrat nagrajena avstralska pisateljica in urednica, nas v knjigi popelje v leto 1855. Skozi zgodbo postopoma spoznamo, da je bilo za družino težkih preizkušenj, omejitev in razočaranj v povsem neznanem okolju veliko več, kot pa priložnosti za uspeh, napredek in razvoj. Zgodba o družini, ki ji tuj svet še zdaleč ni naklonjen, vključuje nekatera resnična dejstva in osebe, prav tako pa v romanu pisateljica postreže tudi z vzporednicami z zgodbo njene lastne družine.

Skip to content