Knjižničarji ocenjujemo

 
Jaz sem Andrej
Möderndorfer, Vinko, 1958-
ocenaocenaocenaocenaocena
Mladinska knjiga, 2018
Zbirka Odisej
172 strani
Mladinski roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Pubertetniške težave (razmišljanja o svojem telesu, spolni identiteti …), prve ljubezenske izkušnje in prilagajanje na novo okolje.
Devetošolec Andrej se zaradi ločitve staršev z mamo preseli iz podeželja v mesto, kjer je sicer vse enako kot prej, a vendar tudi vse malo drugače in te razlike begajo odraščajočega fanta. Učitelji v šoli so enako neusmiljeni, zaplete se z Mumijo, profesorjem matematike. Punce so enako nedostopne, še posebej tiste, ki so ti najbolj všeč, pa še njegova neobičajna mama si poišče novega partnerja … Andrej ima problemov več kot kdorkoli drug na tem svetu. Vse skupaj se začne že pri njegovem imenu, nadaljuje s tem, da sta njegova starša ločena, potem pa s tem, da bi moral biti lep in priljubljen. In še marsikaj se najde. A vse le ni tako hudo. Ima malce prismuknjeno, a skrbno mamo, odbito babico, kmalu pa se spoprijatelji še s samosvojo Sonjo. Življenje tako počasi postaja lepše in lepše, predvsem pa strašno razburljivo …
Avtor humorno in iskreno spregovori o večnih pubertetniških težavah, prvih ljubeznih, razpadajoči družini in prilagajanju na novo okolje. Še dobro, da ima razumevajočo babico in prijateljico Sonjo, v kateri najde sorodno dušo. V zgodbo so vpete pomembne družbene teme, o katerih morajo mladi govoriti in razmišljati, o svojem telesu, spolni identiteti, o večgeneracijskem sobivanju, o svojem položaju v svetu in iskanju pravih sopotnikov skozi življenje.
Primerno branje tako za novopečene mladince kot njihove starše.
Skip to content