Knjižničarji ocenjujemo

 
Čudesa cirkusa
Shua, Ana María, 1951-
ocenaocenaocenaocenaocena
Malinc, 2017

206 strani
mikrofikcija
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

Ko nimate veliko časa, vas na hitro povabim v Cirkus čudes, med osupljive kratke zgodbe, prepletene z besednimi igrami in presenetljivimi preobrati, ki vas bodo spremljale še potem, ko boste vstopili v drug cirkus – cirkus življenja.
So obdobja, ko nimamo dovolj časa za branje obsežnih romanov. Za takrat priporočam mikrozgodbe. Te niso daljše od ene strani, presenetijo pa nas z nenavadnim preobratom na koncu. Prebrane so na mah, vendar jih bralec nosi v sebi še kar nekaj časa.
Čudesa cirkusa so zgodbe, ki nas povabijo pod cirkuški šotor med klovne, akrobate, krotilce levov in pritlikavce. Argentinska pisateljica Ana Maria Shua jih je združila po tematskih sklopih. Med njimi se kot rdeča nit prepletajo zgodbe o cirkuških poklicih, frikih, živalih in zgodovini cirkusa. Na koncu pa spoznamo, da se vse večje predstave in tragike v resnici odvijajo v družbi ali nas samih.

“A Pepino ne obstaja več, prav tako ne obstaja več njeno otroštvo, niti moje. Cirkus, ki sva ga včasih vznemirjeno in veselo pričakovali, naju zdaj obkroža, preplavlja, prodira v razpoke. Vse okrog naju je cirkus in želiva si samo, da bi odšel. Pretvarjava se, da ga ni, in pijeva kavo.” (Klovn Pepino, str. 24)

Skip to content