Knjižničarji ocenjujemo

 
Invalidna sorojenca
Fišer, Zbyněk, 1930-2007
ocenaocenaocenaocenaocena
Kulturno-umetniško društvo Police Dubove, 2017

277 strani
roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

Svet in življenje v letu 2600.
Egon Bondy (1930-2007), s pravim imenom Zbyněk Fišer, je bil češki filozof, pisatelj in pesnik. Velja za eno najvplivnejših osebnosti češkega undergrounda. V slovenski jezik je prevedeno še njegovo delo Bratje Ramazovi.
Knjiga Invalidna sorojenca je veljala za biblijo češkega undergrounda. Bondy jo je dokončal leta 1975 in nato je v obliki ilegalnih izdaj krožila do žametne revolucijo, ko je končno izšla.
Dogajanje je postavljeno v leto 2600, na košček zemlje, prekrite s smetmi in smrdljivo brozgo. Družbo sestavljajo častniki, ki živijo pod zemljo, njihovi podrepniki, ki jih imenuje prizadeteži, ljudje, ki nekritično spremljajo življenje, in ljudje, ki živijo polno življenje, saj berejo, se ukvarjajo z umetnostjo, duhovnostjo … itd. To so intelektualci, ki jih je družba izločila na rob. Pisatelj jih imenuje invalidi in mednje spadata tudi glavni osebi, bratranec in sestrična imenovana A. in B.
V romanju je ogromno filozofskih tem in dialogov o totalitarnih sistemih ter premišljevanj o ekologiji, družbi, revolucijah. Ne glede na vse se konča optimistično, saj se A.-ju in B.-ju rodi deklica. To je žarek upanja za “invalide” in človeštvo. Ostali se namreč ne razmnožujejo.
Gre za zahtevno branje, ki spominja na Orwellov 1984. Kljub časovni oddaljenosti, enostavno najdemo vzporednice z današnjim časom.
Skip to content