Knjižničarji ocenjujemo

 
Preobrazbe
Peršak, Tone
ocenaocenaocenaocenaocena
Cankarjeva založba, 2017

573 strani
družbeni roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

Izris spominov odraščajočega fanta.
Tone Peršak (1947) je aktualni slovenski minister za kulturo, a ni dejaven samo v politiki, na slovenskem literarnem trgu je prisoten že od študentskih let. Roman Preobrazbe (2017) se navezuje na njegov predhodni roman Usedline (2013).
Roman Preobrazbe je skoraj šesto strani dolg izris spominov odraščajočega fanta. Nekega turobnega jesenskega jutra se sam z materjo znajde v zanj popolnoma novem, neznanem mestu, kjer bo prestopil prag srednje šole. A preden se na novo šolo odpravi, se mu zdi njuno razčistiti s svojo preteklostjo in spoznati, kdo v resnici je in kaj bi v življenju sploh rad. Na vlažni klopci sedeč ga mati potrpežljivo čaka, medtem ko on potuje skozi spomine otroštva. To ni bilo idilično, bil je namreč brez očeta, doma, varnosti, reven, a tudi sanjav, razgledan in ambiciozen. Skuša dognati kateri ljudje so ga zaznamovali, kako ga je sprejemala okolica, kateremu kraju zaradi pogostih selitev sploh pripada …
Preobrazbe, ki jih fant dojema kot osebnostno nujne, pisatelj izriše skozi najmanjše podrobnosti. To daje pripovedi večji težo in globlji uvid v protagonistovo razmišljanje na eni in slikovite opise slovenskega podeželja pred pol stoletja na drugi strani.
Skip to content