Knjižničarji ocenjujemo

 
Vojna vse spremeni
Furlan Seaton Stasha
ocenaocenaocenaocenaocena
Modrijan, 2016

399 strani
spomini, avtobiografija
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

Spomini Staše Furlan Seaton oživijo zgodbo njenega očeta dr. Borisa Furlana, ki je bil brez dokazov 1947 obtožen v Nagodetovem procesu.
Stasha Furlan Seaton je 2014 napisala spomine na svoje otroštvo, očeta dr. Borisa Furlana in njen pobeg v ZDA po drugi svetovni vojni.
Tržaška meščanska družina je pred Mussolinijevim fašizmom leta 1930 pribežala v Slovenijo. Dr. Boris Furlan je bil kot zaveden Slovenec že takrat obtožen na smrt v Italiji. V Ljubljani je družina na Viču ustvarila dom, oče je bil profesor na pravni fakulteti, mama Ana mu je pomagala in skrbela za otroke Boruta, Stašo in Aljoša. Brezskrbna leta otroštva je presekal začetek druge svetovne vojne. Družina je pred fašistično okupacijo zbežala v Jeruzalem, skupaj s člani tedanje jugoslovanske vlade. 17- letna Staša in mlajši Aljoša sta odšla s staršema. Njihova pot je šla v Egipt, Cape Town in v New York. Tam so ostali 3 leta, oba otroka sta se tam šolala. Iz ZDA jih je pot z očetom vodila v London. Staša se je odpravila preko Barija v partizane. V Dalmaciji je spoznala težko plat vojne v 5. prekomorski brigadi. Bila je tudi igralka v kulturni skupini.
Oče se je vrnil v Jugoslavijo, a zaman upal, da bo nova Titova država demokratična. Kot liberalec je postal državi nevaren element in brez dokazov je bil skupaj z Angelo Vode, Ljubom Sircem, Črtomirjem Nagodetom in še desetimi obsojen na smrt, kasneje na 20 let ječe. Po petih letih je bil zaradi zdravja izpuščen v hišni pripor. Staši je brat Borut pomagal oditi v Trst, od tam so ji zavezniki pomagali pobegniti v Rim in v New York. Mama je prišla Stašo opozorit pred Ozno, in ji naročila, naj odide in se ne vrača več v Ljubljano.Mama je umrla pred očetovo aretacijo. Stašina pot je bila težka, njena vztrajnost, dobra vzgoja in močna volja sta jih pomagali premagati revščino, lakoto in stisko, saj je komaj 22-letna morala sama v širni svet. V ZDA je imela nekaj znancev, ki so ji omogočili vstop v državo. Študirala je filozofijo na Barnardovem kolidžu, v Bryn Mawru in na univerzi v Chicagu. Poročila se je s sošolcem Donaldom Seatnom in 1960 rodila hčerko.
Z očetom si je naskrivaj dopisovala (400 pisem), a mu jugoslovanske oblasti niso dovolile odpotovati v ZDA. Oče se je drugič poročil z Radovljičanko in družinsko prijateljico Vero Magušar, ki mu je v težkih časih pomagala.
Stašina popotnica so bile mamine besede na obisku v Trstu 1945: “Ves svet je tvoj. Vedi, da te imamo radi. Kadar boš osamljena in izgubljena, se zazri globoko v svoje srce, in tam boš našla Boga: odločitve sprejemaj dobro in skrbno. Potem odpri srce novim prijateljem. Povabi jih v svoje življenje.”
Odlična knjiga, ki je hkrati biografija dr. Borisa Furlana in vseh članov njegove družine, težkega povojnega časa. ki ga je zaznamovalo komunistično nasilje.
Skip to content