Knjižničarji ocenjujemo

 
Gnilo rdeče : osupljiva mednarodna raziskava o paradižniku, ki konča na vašem krožniku
Malet, Jean-Baptiste
ocenaocenaocenaocenaocena
Ljubljana, 2019
Zbirka S terena
277 strani
dokumentarna literatura
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Paradižnikov koncentrat je najdostopnejši industrijski izdelek kapitalizma, ki je hkrati tudi vse pogosteje žrtev prevare s hrano.
Francoski preiskovalni novinar Jean-Baptiste Malet v svoji knjigi razkriva globalno proizvodno verigo industrijskega paradižnika. Paradižnikova mezga je izdelek, ki je poznan in uporabljen po vsem svetu. Industrija pridelave in predelave mezge je ena največjih in najmočnejših na svetu, ki ustvarja izjemne dobičke. V raziskavi, ki je trajala več kot dve leti, se je avtor srečal s pobiralci pridelka, prodajalci, delavci v tovarnah, izdelovalci naprav za predelavo paradižnika v mezgo in celo »generalom« Liu Yijem, vodilnim možem pridelave in predelave paradižnika na Kitajskem.
Knjiga nam omogoči vpogled v običajne prakse pobiranja – od izkoriščanja sezonskih delavcev v Italiji in Kitajski do mehaniziranih nasadov v Kaliforniji; marketinga in predelave mezge. Pri tem pogosto zavajajo potrošnike, saj je v veliko podjetjih postala stalna praksa proizvodnja omak in drugih živilskih izdelkov iz cenejših uvoženih sodov paradižnikovega koncentrata, kjer koncentrat razredčijo ter mu dodajo različne dodatke.

Avtor je bil za to knjigo tudi nagrajen z nagrado Alberta Londresa, najvišjim francoskim priznanjem na področju novinarstva za leto 2018. Hkrati z nastankom knjige pa je nastajal tudi dokumentarni film Imperij rdečega zlata iz leta 2017.