Knjižničarji ocenjujemo

 
Mastna laž : grenka resnica o sladkorju
Lustig, Robert H.
ocenaocenaocenaocenaocena
UMco, 2014
Zbirka Preobrazba
433 strani
zdrava prehrana
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Kako narediš okusno kaj, kar ni dovolj mastno? Tako, da dodaš sladkor. Danes več kot 80 % predelanih živil vsebuje sladkor.
Knjiga zelo nazorno prikazuje porazno stanje današnje prehrane, prehranskih izdelkov in prehranskih navad. Ko so sredi 70. letih prejšnjega stoletja maščobe označili za slabe, se je njihov delež v prehrani zmanjšal za 10%. Vzporedno pa se je povečal odstotek sladkorja za 15%. Količina sladkorja, ki ga telo še varno predela je okrog 50 gramov na dan. Povprečna poraba pa je že presegla 100 gramov.

Zaradi preveč sladkorja pride do presnovnega sindroma, ta pa povzroča bolezni srca in ožilja, povišan krvni tlak, diabetes tipa 2, demenco, raka, nealkoholno zamaščenost jeter, … In kako pride do presnovnega sindroma?

Hrana, ki jo zaužijemo se v želodcu razkroji in potuje v tanko črevo, kjer se razkroji: ogljikovi hidrati v preproste sladkorje, beljakovine v preproste aminokisline, maščobe v maščobne kisline, vlaknine ostanejo cele. Aminokisline in sladkorji gredo direktno v jetra, kjer se predelajo. Maščobne kisline pa pridejo v jetra malo kasneje, preko trebušne slinavke. Aminokisline so potrebne za celotno telo. Sladkor pa je sestavljen iz glukoze in fruktoze. Glukoza je hrana za večino telesnih celic, fruktoza pa je tista ki je telo ne potrebuje in se takoj spremeni v maščobne celice. Torej, ko hrana pride v jetra se sprosti inzulin, ki pošlje v možgane hormone leptina, ki povedo, da smo siti. Pri dolgotrajni izpostavljenosti sladkorju pride so odpornosti izulina na signale in do omenjene presnovnega sindroma. Ves čas smo lačni, ves čas jemo in se redimo.

Večina sladkorja v današnjih živilih je zamenjana s cenejšo različico: visokofruktozni koruzni sirup. Ta jetra obremeni 7x bolj, kot navadni sladkor. Sladkor je nasladilo in na naše možgane deluje enako, kot alkohol, tobak in droge. Počutimo se srečne in si ga želimo vedno več. To je grenka resnica o sladkorju.

Skip to content