Zaradi preveč sladkorja pride do presnovnega sindroma, ta pa povzroča bolezni srca in ožilja, povišan krvni tlak, diabetes tipa 2, demenco, raka, nealkoholno zamaščenost jeter, … In kako pride do presnovnega sindroma?
Hrana, ki jo zaužijemo se v želodcu razkroji in potuje v tanko črevo, kjer se razkroji: ogljikovi hidrati v preproste sladkorje, beljakovine v preproste aminokisline, maščobe v maščobne kisline, vlaknine ostanejo cele. Aminokisline in sladkorji gredo direktno v jetra, kjer se predelajo. Maščobne kisline pa pridejo v jetra malo kasneje, preko trebušne slinavke. Aminokisline so potrebne za celotno telo. Sladkor pa je sestavljen iz glukoze in fruktoze. Glukoza je hrana za večino telesnih celic, fruktoza pa je tista ki je telo ne potrebuje in se takoj spremeni v maščobne celice. Torej, ko hrana pride v jetra se sprosti inzulin, ki pošlje v možgane hormone leptina, ki povedo, da smo siti. Pri dolgotrajni izpostavljenosti sladkorju pride so odpornosti izulina na signale in do omenjene presnovnega sindroma. Ves čas smo lačni, ves čas jemo in se redimo.
Večina sladkorja v današnjih živilih je zamenjana s cenejšo različico: visokofruktozni koruzni sirup. Ta jetra obremeni 7x bolj, kot navadni sladkor. Sladkor je nasladilo in na naše možgane deluje enako, kot alkohol, tobak in droge. Počutimo se srečne in si ga želimo vedno več. To je grenka resnica o sladkorju.