Knjižničarji ocenjujemo

 
Resnice in zmote o holesterolu
Dolinar, Adriana, Lončar, Sanja
ocenaocenaocenaocenaocena
Jasno in glasno, 2015

301 strani
strokovna literatura
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

Holesterola ne moremo zaužiti preveč.
Že vrsto let velja holesterol za krivca za več bolezni, še posebej za težave z žilami in pritiskom. Avtorici v knjigi predstavita dejstva, ki ovržejo zmotna prepričanja.

V knjigi spoznamo, kako pomembno vlogo ima holesterol v našem telesu in da telo samo uravnava njegovo vrednost. To pomeni, da ga v primeru pomanjkanja tudi samo izdela ali v primeru presežka izloči. Pomanjkanje holesterola je lahko nevarno. Holesterol je med drugim tudi sestavni del celic, mielinske ovojnice živcev v možganih, osnovna surovina za izgradnjo hormonov, ki so potrebni za uravnavanje telesnega metabolizma in vzdrževanje našega življenja, deluje proti stresno, dober je za plodnost, moč mišic, kosti in sklepov, vpliva na prebavo … V knjigi so opisane vse vrste holesterola (LDL, IDL, HDL in VHDL), njihova vloga in način potovanja po telesu. Nasičene maščobe so dobre za holesterol. Največji problem predstavlja kombinacija velike vrednosti gostih LDL, nizke HDL in veliko trigliceridov. To vodi do tihih vnetij, ki so največji povzročitelji težav z ožiljem. Za pravilen prenos holesterola je pomembna prava (zdrava) prehrana, gibanje, dovolj spanja, manj sladkorja in ogljikovih hidratov.

Dober tek!

Skip to content