Knjižničarji ocenjujemo

 
Svobodna : [odraščanje na koncu zgodovine]
Ypi, Lea
ocenaocenaocenaocenaocena
Mladinska knjiga, 2024
ǂZbirka ǂKapučino
301 strani
Družbeni roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Odraščanje na robu zgodovinskih sprememb.
Avtorica romana, Lea Ypi se je rodila v Albaniji v času stalinističnega režima, ko sta deželi vladala komunizem in Enver Hoxha. To je bilo obdobje solidarnosti in upanja, ljudje so bili enakopravni, sosedje složni, otroci pa bodoči graditelji boljšega sveta. Kar pa takratna 11-letna dekica ne ve, da je bil to hkrati tudi čas pomanjkanja in nadzora, stalnih vrst, političnih čistk in tajne policije.
Prvoosebna pripovedovalka Lea, je produkt državne vzgoje, ki jo pooseblja režimu predana učiteljica Flora, njena družina pa je politično oporečna in zaznamovana z zgodovino. Sama zgodba je razdeljena na dva dela: v prvem spremljamo Leo skozi otroštvo, drugi del pa pripoveduje o njenem odraščanju in o politično spremenjeni Albaniji.
Kljub težki temi, je pripoved zelo doživeta in polna utrinkov iz sočasnega zahodnega sveta, popestrijo pa jo tudi zrnca humorja. Bralci generacij, ki smo doživeli razpad Jugoslavije in ustanovitev nove države, bomo z dogajanjem v knjigi z lahkoto potegnili marsikatero vzporednico.
Skip to content