Knjižničarji ocenjujemo

 
Čas grobosti
Salecl, Renata
ocenaocenaocenaocenaocena
Mladinska knjiga, 2023
Zbirka Ergo
174 strani
stvarna literatura
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
»Neoliberalizem je z idealom uspeha in glorifikacije individualnosti odprl vrata obema vrstama krutosti – do sebe in do drugih.« (str. 67)
Avtorica je filozofinja, sociologinja, redna profesorica, znanstvena svetnica. V knjigi predstavi različne mehanizme grobosti s katerimi se vsakodnevno srečujemo v medijih, politiki in na delovnem mestu.
S številnimi primeri ponazori kako neoliberalizem deluje na širšo družbo, na kakšen način delujejo vodilni in »močnejši«, kako na to reagiramo in kakšne posledice to prinaša.
Tragično, a že običajno je dejstvo, da smo ljudje nenehno pod prisilo v iskanju sreče in užitka. Manipulacija s čustvi je vedno bolj prisotna in intenzivna. Ljudje smo zgarani, borimo se zase in zato manj razmišljamo za skupno dobro. Saleclova se dotakne uničujoče modne industrije, opisuje ozadje blišča visoke kulinarike.
Na žalost živimo v času vsesplošne grobosti in sočutnosti manjka na na vseh nivojih družbe. Na koncu se avtorica tudi vpraša ali prihajamo v obdobje konca demokracije?
Skip to content