Knjižničarji ocenjujemo

 
Zapuščina Mateja Bora v Knjižnici Antona Tomaža Linharta Radovljica : ob 110. obletnici pesnikovega rojstva in 30. obletnici smrti
Sinobad, Jure
ocenaocenaocenaocenaocena
Radovljica : Knjižnica Antona Tomaža Linharta, 2023

192 strani
Biografija, literarna zgodovina, bibliotekarstvo
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

Monografija o zapuščini Mateja Bora vsebuje opis njegovega življenja in dela, podroben popis pohištva in osebnih predmetov ter zanimivejših dokumentov iz njegove zapuščine.
Knjižnica A. T. Linharta Radovljica je z donacijo Borove hčere Manje Pavšič pridobila zajeten del gradiva iz njegove zapuščine, večinoma knjige in brošure iz pesnikove osebne knjižnice. Med prevzetim gradivom je tudi nekaj Borove osebne korespondence, rokopisov, tipkopisov, fotografij, risb, revij in časopisov … Posebno dragoceni so Borovi osebni predmeti in pohištvo ter državna odlikovanja in druga priznanja, ki jih je prejel za svoje delo. Z obnovljenimi predmeti smo v časopisni čitalnici radovljiške knjižnice uredili Borovo spominsko sobo in izdali monografijo o gradivu iz zapuščine Mateja Bora, ki ga hranimo v knjižnični domoznanski zbirki. Monografija o zapuščini Mateja Bora vsebuje opis njegovega življenja in dela, podroben popis pohištva in osebnih predmetov ter zanimivejših dokumentov iz njegove zapuščine. Iz prevzetega fonda smo odbrali več kot 130 knjig oziroma tiskov z avtografi, rokopisnimi posvetili, opombami ali drugimi zapisi, ki so jih domači in tuji avtorji posvetili Mateju Boru. Odbrano gradivo je kulturno, literarno in zgodovinsko pomembno, saj z lastnoročnimi zaznamki avtorjev priča o Borovih osebnih, literarnih in drugih stikih z različnimi ustvarjalci doma in po svetu. V monografiji o Borovi zapuščini v radovljiški knjižnici je v celoti objavljenih 30 faksimiliranih osebnih posvetil iz knjig, ki so jih Mateju Boru podarili in posvetili pomembni domači in tuji ustvarjalci.
Skip to content