Knjižničarji ocenjujemo

 
Dolgi cvetni list morja
Allende, Isabel
ocenaocenaocenaocenaocena
Sanje, 2023
Zbirka Sanje. Roman
271 strani
zgodovinski roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Roman o ljubezni in prijateljstvu ter izgnanstvu tistih, ki so bili na strani poražencev v španski državljanski vojni in Pinochetovi diktaturi.
Dolgi cvetni list morja je Pablo Neruda poimenoval Čile, dolgo državo stisnjeno med Tihi ocean in Ande. V to deželo je leta 1939 ladja Winnipeg prepeljala 2200 beguncev, ki so po Francovi zmagi pribežali v Francijo. Na tej ladji sta bila tudi zdravnik Victor, pianistka Roser in njen sin, ki pa so leta 1973 spet doživeli podobno zgodbo, ko je v Čilu zmagal Pinochet.

“Najpomembnejši dogodki, tisti, ki nam krojijo usodo, so skoraj vedno povsem izven našega nadzora. Če pogledam nazaj, vidim, da so moje življenje zaznamovali predvsem državljanska vojna v mladosti, potem pa še vojaški udar, koncentracijsko taborišče in izgnanstva. Ničesar od tega si nisem izbral, me je pač doletelo.”

Kljub težki usodi, pa je bil tudi čas za ljubezen, prijateljstvo, dobrodelnost in neverjetne zaplete ter razplete, ki jih Isabel Allende kot odlična pripovedovalka niza tako, da se na koncu krog sklene.

Skip to content