Knjižničarji ocenjujemo

 
Vsi božji otroci plešejo
Murakami, Haruki
ocenaocenaocenaocenaocena
Cankarjeva založba, 2022
Moderni klasiki
117 strani
kratke zgodbe
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Čeprav je rdeča nit šestih zgodb potres v Kobeju, v ta največkrat le metafora za potres, ki ga glavni protagonisti začutijo v sebi.
Haruki Murakami je pod naslovom Vsi božji otroci plešejo izdal šest zgodb. Že naslovnica, na kateri je naslikan rdeč krog na razpokani zemlji, v nas vzbudi asociacijo, da bo kraj dogajanja Japonska. Potres, ki je bil leta 1995, pa ni zaznamoval le mesta Kobe.

Nobena od Murakamijevih zgodb se ne dogaja v porušenem mestu. Tam živijo le sorodniki ali prijatelji, s katerim že dolgo niso bili v stiku. Tako kot v Medeni piti, ki mi je bila najljubša. Džunpei ni poklical domov; razdor s starši je bil preglobok in predolgotrajen, da bi še upal na pobotanje. Raje je zbral pogum in s Sajoko po več letih prestopil mejo prijateljstva. Tudi Komurova žena je v zgodbi NLP nad Kuširom po šestih dnevih nepremičnega zrenja v televizijo, odšla s kratkim sporočilom, da je ne bo več nazaj. V resničnost pa občasno vstopajo fantastični elementi. Pogosto gre za srečanja z nenavadnimi oziroma skrivnostnimi osebami, kot v zgodbi Žabec, ki je rešil Tokio.

Vse zgodbe imajo odprt in negotov konec, s čimer Murakami nakazuje, da je iskanje smisla nikoli končana pot.

Skip to content