Knjižničarji ocenjujemo

 
W
Štiks, Igor
ocenaocenaocenaocenaocena
Mladinska knjiga, 2022
Zbirka Krimi
291 strani
politični triler
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Tu je bil ta otrok – zdaj nesrečen mladenič -, najden v zapuščenem
vagonu; spominjal ga je na umrlega brata, ki je vedel samo za zanos in upanje revolucije, ne pa tudi za njeno izkrivljenost, da lahko človek celo iz najplemenitejše ideje naredi taborišče
Igorja Štiksa poznamo po odličnem Elijevem stolu. Roman W za njim prav nič ne zaostaja. Govori o idejah in strasti. Ta prevzame tudi bralca in ga posrka v tok zgodbe.

Valter in Vladimir sta se spoznala v mladinski brigadi in utrdila prijateljstvo s krvnim bratstvom ter združitvijo njunih inicialk v W. Kot levičarska aktivista sta delovala po vsej Evropi. Vprašanje, ali si v resnici še vedno boljši od politikov proti katerim se boriš, če si enkrat umažeš roke s tujo krvjo, ju je razdvojilo in Valter je postajal vedno bolj desno usmerjeni filozof.

Celotno zgodbo o njunem prijateljstvu in sovraštvu odkrivata Igor Štiks, pariški levičarski intelektualec (pisatelj mu je posodil kar svoje ime), in privlačna aktivistka Tessa, ko sta bila skupaj klicana na branje Valterjeve oporoke.

Zgodba Valterja in Vladimirja se bere kot napet politični triler. Hkrati pa je prerez evropske in svetovne levice, njenih bojev, padcev in brezpotij. Priporočam.

Skip to content