Knjižničarji ocenjujemo

 
Wolf Hall
Mantel, Hilary, 1952-
ocenaocenaocenaocenaocena
Cankarjeva založba, 2021

735 strani
zgodovinski roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

Človek človeku volk
Anglija 16. stoletja in versko nemirna Evropa takratnega časa oživita na straneh z bookerjem nagrajenega romana – pri nas še z nominacijo za Sovretovo za najboljši prevod.

Krvava zgodovina žená Henrika VIII. je neizčrpna tema v literaturi in filmu. Za osrednjega lika pa si je nedavno preminula pisateljica izbrala zloglasnega mojstra Cromwella – najzvestejšega in najzanesljivejšega kraljevega svetovalca, ki je vse skupaj omogočil. Naslika ga kot sina kovača, predvsem družinskega človeka, nadarjenega podjetnika in pragmatičnega pravnika, razgledanega svetovljana izjemnega spomina z razširjeno mrežo ljudi. V prvi knjigi trilogije mu za protiutež postavi renesančnega humanista, sodnika Thomasa Mora, na katerega vrže temno senco.

Medtem Cromwellu za zdaj nič ne uide, do šiva prečeše obleko in preišče človeka, s pogledom tehta tako kralja kot revnega otroka z ulice. Zaveda se, kako zapletena in nepredvidljiva je stvarnost. Vidi poti, kjer jih drugi ne. In tako nas tudi Hilary Mantel (po izobrazbi tudi pravnica) vodi; ob našim vsaj približnim poznavanjem zgodovine (vsaj glede končnega izida), uspe doseči, da ostajamo na trnih, ko razgrinja, kako bi se vse skupaj lahko pravzaprav zgodilo.

Skip to content