Knjižničarji ocenjujemo

 
Tok ljubezni
Botton, Alain de, 1969-
ocenaocenaocenaocenaocena
Mladinska knjiga, 2022

279 strani
ljubezenski roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

Koliko zares vemo o partnerskem odnosu?
Alain De Botton je britanski filozof in pisatelj. Njegove teme se dotikajo sodobnih tem in poudarjajo pomen filozofije v vsakodnevnem življenju.

Knjiga Tok ljubezni je hkrati roman in priročnik o partnerstvu. Zgodba pripoveduje o dveh protagonistih – Rabihu in Kristen. Skozi njuno zgodbo nam predstavi partnerski odnos, tako lepe trenutke, kot tudi tiste polne ovir. Pripoved je strukturirana po poglavjih: Romantika, Do konca dni, Otroci, Prešuštvo in Onkraj romantike. Avtor se s svojimi razlagami v poševnem tisku vseskozi vpleta v pripoved. Odgovarja na vprašanje zakaj je lažje okriviti partnerja, kako se odnos spremeni, ko se nam v življenju pridružijo otroci, od kje izvirajo naša pričakovanja do partnerja … in še veliko več.

Melanholičen roman, ki nam pomaga razumeti določene vidike partnerskega odnosa. Bere se tekoče, vendar ga ne bi ocenila za presežek.

»Vsak zakon je lahko kvečjemu “kar v redu“. Da se to spoznanje usede, je koristno, če smo, preden se ustalimo ob enem samem človeku, že bili v nekaj zvezah – pa ne zato, da bi si dali možnost, da izsledimo “pravo osebo“, temveč zato, da bi imeli obilo priložnosti iz prve roke in v najrazličnejših okoliščinah ugotoviti, da “prave“ osebe sploh ni in da je prav vsak po svoje napačen, če si ga ogledamo od blizu.« (str. 265)

Skip to content