Knjižničarji ocenjujemo

 
Čudežno potovanje Edwarda Tulana
DiCamillo, Kate
ocenaocenaocenaocenaocena
KUD Sodobnost International, 2018
Zbirka Zvezdogled
210 strani
knjiga za otroke
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Poetična zgodba o prevzetnem porcelanastem zajcu, ki ima vse, vendar tega ne zna ceniti, dokler ga življenje ne pelje skozi težke preizkušnje.
Ameriška avtorica Kate DiCamillo je napisala poetično zgodbo z močnim sporočilom. Glavni junak je samovšečen, brezsrčen porcelanast zajec, ki se mu lagodje, ki ga uživa pri deklici Abilen, zdi samoumevno in ne ceni dekličine pozornosti in ljubezni. Ko je po spletu okoliščin odtrgan od deklice in vržen v kruti svet, šele začne spoznavati, kaj je izgubil. Prepotuje različne kraje, je trpinčen, zanemarjen, razbit, pozabljen, zavržen … Šele skozi hude življenjske preizkušnje se njegovo srce mehča in spozna, kaj je prava ljubezen in kakšno vrednost ima.

Priporočam v branje vsem, da ne bomo pozabili, da stvari, ki jih imamo, in ljudje, ki nas imajo radi, niso samoumevni in jih moramo ceniti in spoštovati.

“Jaz in ljubezen sva opravila. Nikogar nočem imeti rad in nočem, da bi kdorkoli imel rad mene. Preveč boli.”
“Razočarali ste me. Silno ste me razočarali. Če nimate namena ljubiti in nočete biti ljubljeni, je celotno potovanje nesmiselno. (…) Navdajati vas mora pričakovanje. Scela morate biti polni upanja. Spraševati se morate, kdo vas bo imel rad zdaj in koga boste zdaj imeli radi vi.”

Skip to content