Knjižničarji ocenjujemo

 
Gorsko reševanje v Bohinju : ob 70-letnici organiziranega delovanja GRS Bohinj
Gorska reševalna služba (Bohinj)
ocenaocenaocenaocenaocena
Društvo GRS, 2017

172 strani
strokovna monografija
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

V letu 2017 je društvo GRS Bohinj praznovalo 70 let delovanja. V tem času so opravili čez 1360 reševanj. Delo reševalcev je prostovoljno, vse pa med seboj povezuje ljubezen do gora in skrb za sočloveka.
Bohinj je s hribi močno povezan, tudi hoja v gore človeka vabi že od nekdaj. Temu pričajo tudi štirje srčni možje, domačini iz Bohinja, ki so se pred 240 leti prvi povzpeli na Triglav.
Hoja v gore se je z razcvetom turizma začela močno povečevati, s tem pa je povezano tudi povečevanje nesreč v gorah in kleni domačini so s svojo požrtvovalnostjo in srčnostjo začeli z akcijami reševanja v gorah.
V zborniku je zbranih veliko podatkov z bogato slikovno vsebino: predstavitev društva, njegova zgodovina, članstvo, statistika reševanj, predstavitev dejavnosti (reševalec v službi, usposabljanje, preventivna dejavnost …), doživetja reševalcev in na koncu še prispevki domačih: staršev, žena in otrok.
6-letni sin enega od reševalcev je povedal: ” Ker je moj ati gorski reševalec …, veliko ljudi reši z drugimi reševalci in rešil je tudi kravo.
Načelnik GRS Bohinj je dejal: “Gorsko nesrečo je treba obravnavati kot prometno nesrečo. Reševalci smo tam, da pomagamo poškodovanim ne glede na njihovo opremo in vzroke za nesrečo. Nismo zato, da sodimo, smo zato, da pomagamo.”
Skip to content