Knjižničarji ocenjujemo

 
Nevidno življenje Addie Larue
Schwab, V. E., 1987
ocenaocenaocenaocenaocena
Učila International, 2021
522 strani
fantazija, ljubezenski roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Kaj je človek, če ne sled, ki jo pusti za seboj? (str. 13)
Kaj je človek, če ne sled, ki jo pusti za seboj, vpraša knjiga Nevidno življenje Addie LaRue. In potem, kakšno je življenje nekoga, ki za seboj ne more pustiti sledi. V Franciji, na začetku 18. stoletja, v noči pred poroko, ki si je ne želi, triindvajsetletna Addie LaRue sklene faustovsko kupčijo z mrakom. Popolna svoboda, dokler se ne naveliča življenja. Svoboda od moža, ki ga noče, od življenja, ki jo duši in, na njeno grozo, popolna svoboda od kakršnegakoli dolgotrajnega človeškega stika. Vsi, ki jo srečajo, jo pozabijo v trenutku, ko ne stoji več pred njimi. Njena kupčija tako postane prekletstvo, s katerim živi, osamljena in pozabljena, naslednjih tristo let. In potem spozna fanta, ki si jo zapomni.

»Seveda je žalostno, če pozabiš. Če si pozabljen, pa je osamljeno. Če se spomniš, ko se nihče drug ne.« (str. 90)

Zgodba poteka v dveh, med seboj prepletajočih se delih. V prvem spremljamo Addie skozi stoletja njenega življenja. V drugem vidimo kakšne so posledice usodnega srečanja s fantom, ki je ne pozabi. Nevidno življenje Addie LaRue je ljubezenska zgodba. Je fantastični roman. Predvsem pa je pogled v samotno, nevidno življenje Addie LaRue, prikaz moči in iznajdljivosti mlade ženske, ki te težke razmere ne samo preživi, ampak proti vsem pravilom v svojem življenju najde lepoto, srečo in način upora proti mraku. Je zgodba o spominu, in idejah, in pomembnosti umetnosti za človeški duh.

»Z zgodbami lahko ohraniš svoj jaz. Pustiš pečat. In pozabiš. Zgodbe obstajajo v številnih oblikah: v oglju, pesmih, slikah, poeziji, filmih. In knjigah. Odkrila je, da lahko s knjigami živiš na tisoče življenj - ali pa najdeš moč v enem zelo dolgem.« (str. 36)
Prilagoditev strani