Knjižničarji ocenjujemo

 
Najina dvojina : roman
Stanonik, Tončka
ocenaocenaocenaocenaocena
Primus, 2020
Zbirka Avtorji
248 strani
roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
... odnos, vez med mamo in hčerko ...
Avtorica romana, Tončka Stanonik je diplomirana slovenistka, lektorica in urednica ter članica Društva slovenskih pisateljev. Napisala je več pravljic, črtic in kratkih zgodb za otroke in mladino, kar nekaj s tematiko klekljanja. Občina Žiri ji je leta 2015 podelila priznanje za umestitev klekljanja v slovensko književnost. Doslej je objavila 12 samostojnih knjig, roman z naslovom Najina dvojina je njena prva za odrasle.

Zgodba romana se odvija v Ljubljani zadnja desetletja nekdanje Jugoslavije, v središču je življenjska zgodba mlade Julije, zgodba o povprečni ženski ter o njenih odnosih z najbližjimi. Predvsem je v ospredju njen odnos s hčerko Timijanko, s katero sta tako povezani, da nikogar ne potrebujeta, še posebno ne moškega, tujca, ki je Timijanki odveč, saj ji krade mamino ljubezen, njuno dvojino. Tekom zgodbe se Julija spopada s težavami v odnosu z moškimi ter vsakič, ko v njuno dvojino vstopi moški, z neuspešnimi poskusi ustvariti srečno družinsko skupnost.

Odlomek iz knjige
»Hotela je imeti vse popredalčkano. Če ni bilo vse po njenem, pa jok ali togota. V resnici dobro prenaša samo svojega otroka, kaj prenaša, zaljubljena je v to punco, slepa in gluha. Če sem ji očital to njeno dvojino, pa užaljenost in dolg rilec. Ko bi vsaj kdaj vzela v roke Brajšo ali kakšno podobno literaturo, marsikaj o skupnosti moškega in ženske bi našla v njej. Je ni! Spravil sem jo k psihologinji, pa je prišla domov vsa naščeperjena, češ da je z nami vse v redu – vsi ti prepiri in prerekanja da niso nič takega, kar se ne bi dogajalo tudi v boljših družinah. Nič ni v redu in nikoli ni bilo.« (str.133)


Prilagoditev strani