Knjižničarji ocenjujemo

 
Reševanje Red
Sones, Sonya
ocenaocenaocenaocenaocena
Grlica, 2020
Na robu
368 strani
mladinski roman v verzih
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Vse do točno tega trenutka sem verjela, da odpustiti ljudem pomeni le, da se njim lahko kamen odvali od srca. Zdaj pa vidim, da je ravno obratno – da odpustiti pomeni, da je tebi lažje. (str. 345)
Red je ime brezdomnemu dekletu ognjeno rdečih las, ki brezciljno tava po ulicah Santa Monice v Kaliforniji. Nanjo naleti skupina prostovoljcev, ki opravlja letni popis brezdomcev. Med prostovoljci je tudi 14-letna Molly, ki mora v okviru šolskih obveznosti opraviti družbeno koristno delo. Dekle se Molly takoj vtisne v srce, sploh, ker izgleda, da ju loči le nekaj let razlike. Odloči se, da bo rdečelaski pomagala, poiskala njeno družino in ju ponovno združila. Naloga še zdaleč ni enostavna in tudi Red ni običajno dekle, ki bi denimo zaradi najstniških muh pobegnilo od doma. Molly tako čaka veliko preizkušenj, med njimi pa jo (poleg prve zaljubljenosti) čakata še premagovanje ovir z odsotnima in vase zaprtima staršema ter soočenje z lastnimi strahovi.

Problemski roman v zanimivi, pesniški obliki predoči mnogo tem, o katerih bi lahko debatirali. Roman je berljiv, se mi pa kljub temu zdi, da je mestoma preveč »hollywoodski«, sploh, kar se ljubezni tiče – a ob upoštevanju dejstva, da je pripovedovalka 14-letnica in na svet gleda še naivno in skozi rožnata očala, to lahko spregledamo … Kljub temu me ne prepriča, da bi mu dodelila najvišji oceni.
Prilagoditev strani