Knjižničarji ocenjujemo

 
Kurji pastir
Lainšček, Feri
ocenaocenaocenaocenaocena
Beletrina, 2020
Knjižna zbirka Beletrina
297 strani
slovensko leposlovje
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Sovaščani so ob rojstvu dečka ugibali, ali bo postal kurji pastir, inženir ... Vila pa mu je v zibko položila neprecenljivi dar pisanja.
Ferija Lainščka, letošnjega Prešernovega nagrajenca, ni potrebno posebej predstavljati. Poznamo tako njegovo poezijo kot prozna dela. Pogled v svoje življenje pa nam je odstrl s knjigo Kurji pastir. V njej opisuje svoje prve mesece, družino in življenje v odmaknjeni vasici na Goričkem. Ljudje se prebijajo skozi revščino, a zato njihovo življenje ni revno. Ko potrebujejo pomoč, vsi stopijo skupaj.

Na obrobju Slovenije življenje teče počasneje in takšna je tudi Lainščkova pripoved. Dogodki v knjigi se ne odvijajo s filmsko hitrostjo, vendar nas z bogatim jezikom in opisi potegne v zgodbo, v kateri niso dodelani le glavni junaki, ampak vidimo vsako jamo, ki se jo cestar trudi poravnati, zavohamo vonj drv, ki jih je mati zakurila za peko kruha, in čutimo bolečino reveža, ki bi se rad dvignil nad svojo usodo, a ga življenje spet in spet postavi na tla. Knjiga je odlična in komaj čakam izid preostalih knjig iz trilogije.
Prilagoditev strani