Knjižničarji ocenjujemo

 
Sonce in dež
Ana Roš, Kaja Sajovic
ocenaocenaocenaocenaocena
Beletrina, 2020
Posebne izdaje
251 strani
strokovna monografija
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Navdihujoča življenjska zgodba svetovno znane kuharske mojstrice samoukinje, šefinje, žene, mame in ljubiteljice potovanj, ki se prepleta s fotografijami in recepti.
Avtorica Ana Roš (1972) pripoveduje svojo življenjsko zgodbo od rane mladosti, ki jo je s starši in sestro preživljala v Tolminu, pa vse do današnjih dni. Z možem in dvema otrokoma živi v družinski gostilni Hiša Franko v Starem selu v Posočju, mali vasici ob italijanski meji.
Izhaja iz intelektualne družine (oče zdravnik, mama novinarka). V mladosti se je ukvarjala s plesom, kot dobra smučarka je bila celo članica državne reprezentance. V gimnaziji se je spopadala z anoreksijo in s tem zaključila svojo plesno kariero. V Trstu v Italiji je zaključila študij diplomacije, spoznala Valterja, bodočega moža in svojo kariero v diplomaciji na hudo razočaranje staršev obesila na klin.
Leta 2002 je prevzela vodenje družinske gostilne Hiša Franko, iz nje naredila vrhunsko kulinarično destinacijo, ki se je uvrstila med 50 najboljših restavracij sveta, Ana pa je bila leta 2017 izbrana za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu.
Pri pripravljanju jedi Ana uporablja lokalno pridelano hrano, od mesa, rib, tolminskega sira, medu, začimb in zelenjave.
Knjiga je nastajala 3 leta, pri tem je Ani Roš pomagala novinarka Kaja Sajovic, za fotografije je poskrbela Suzan Gabrijan.
Prijetno branje, obogateno s fotografijami krajev iz Posočja in jedi, pripravljenih po Anino.
Prilagoditev strani