Knjižničarji ocenjujemo

 
Ekskluziva : roman o novinarstvu
Waugh, Evelyn, 1903-1966
ocenaocenaocenaocenaocena
Ljubljana, 2019
Moderni klasiki
237 strani
roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
O medijskem svetu in lažnih novicah.
Evelyn Waugh (1903-1966) velja za enega najpomembnejših britanskih piscev prejšnjega stoletja. Zaradi njegovega imena so se že dogajale zamenjave spolov. V našem prostoru se ni uveljavil. V slovenski jezik sta prevedena še njegova romana Vnovič v Bridesheadu in Prgišče prahu.
Ekskluzivo je napisal že leta 1938, a je tema vseeno aktualna tudi danes. Delno gre za avtobiografski roman, saj je bil avtor poročevalec za Daily Mail o Mussolinijevi invaziji na Abesinijo (1935-1936). Zgodba je postavljena v izmišljeno afriško državo, vendar brez težav ugotovimo identiteto realne države in nastopajočih oseb. Uredniki kot poročevalca v to državo po pomoti pošljejo Williama Boota, namesto njegovega soimenjaka uveljavljenega pisca. Ta se na prizorišču zaplete v več bizarnih prigod. Ostali poročevalci bolj kot kaj drugega tam doli počitnikujejo, dobro jedo in pijejo. Novice v domovino pošiljajo zgolj izmišljene in tako zadovoljujejo urednike in britansko javnost. Boot se vseeno na račun zadnje poslane ekskulzivne novice domov vrne kot junak.
Roman je pisan v dialogih in se bere hitro. Večkrat se dogodivščinam tudi nasmehnemo. A po drugi strani smo lahko povem zgroženi nad dejanji poročevalcev.
Accessibility