16. marca 2015

avtor:

Ni komentarjev

Recimo, da želimo poiskati knjigo. Pa vzemimo za primer knjigo velikega strokovnjaka za preživetje Beara Gryllsa. Ne vemo naslova in ne kje bi knjigo iskali. Kako se lotimo problema? Najprej odpremo katalog COBISS/OPAC. Tukaj vpišemo ime in priimek avtorja v polje Avtor in kliknemo na gumb POIŠČI. Iščemo lahko tudi po drugih podatkih.

01

Sedaj imamo pred sabo prikazane zadetke. Med njimi kliknemo na željen zadetek. Za primer bomo izbrali naslov Pravi pogum : neverjetne resnične zgodbe o preživetju in junaštvu, ki so vplivale na moje življenje. Na desni strani se že takoj vidi status gradiva (prosto ali izposojeno).

02

V zapisu gradiva se premaknemo na čisto spodnjo razpredelnico Statusi v izposoji. Tukaj vidimo, v kateri enoti se knjiga nahaja in kakšen status ima (prosto ali izposojeno). Pri statusu prosto je potrebno paziti, če pred njim piše v oddelku xx, to pomeni, da je knjiga iz svoje enote izposojena v drugo enoto in status velja za to drugo enoto. Naslednji pomemben podatek je v stolpcu Podatki o izvodu (signatura – lokacija, inventarna št. …) .  Najprej je zapisana enota, kateri gradivo pripada, sledi področje oz. tematika knjige (to je opredeljeno s pravili UDK). Naslednji podatek je ponavadi priimek in ime avtorja ter skrajšan naslov.

03

Pa si poglejmo izbrani primer:

Radovljica – enota, kjer se nahaja gradivo: Radovljica
od 8-94 – področje oz. tema: spomini
GRYLLS Bear – avtor
Pravi – skrajšan naslov

Gradivo ima status izposojeno – na dom. Ko izberemo gradivo, ki ima status prosto – na dom, v enoti poiščemo police z oznako 8-94. Knjige so na vseh policah razvrščene po abecedi podatka, ki se nahaja za podatkom področja (teme) in je napisan z velikimi črkami. Ponavadi je to priimek avtorja, v našem primeru je to GRYLLS.  Če je več avtorjev ali avtor ni znan, je gradivo lahko razporejeno po naslovu. Poglejmo si še, kako zgleda nalepka na gradivu:

04

Ravno tako najdemo podatek o enoti, področju in avtorju. Tako, knjigo smo našli, sedaj ste na vrsti vi.

 

Pustite odgovor

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prilagoditev strani