Vesolje zakladov

Knjižnice po vsem svetu, pa ne le knjižnice, na različne načine spodbujamo branje – da bo branje potreba in navada, predvsem pa radost in užitek. Tako in zato naša knjižnica vsako leto pripravi akcijo KNJIŽNICA – VESOLJE ZAKLADOV.

In kako je potekala akcija KNJIŽNICA – VESOLJE ZAKLADOV?

Povabili smo vse mlade bralce, naj pridejo v knjižnico in si izposodijo knjigo, čim več knjig. Ob vsakem obisku v splošni knjižnici, torej v eni od enot Knjižnice Antona Tomaža Linharta v občinah Bled, Bohinj, Gorje in Radovljica, so si otroci izposodili vsaj eno knjigo in vsakokrat so dobili štampiljko Knjižka. Za sedem zbranih štampiljk so prejeli sladko nagrado – čokolado, v maju pa še vstopnico za zaključno prireditev. Poslali smo kar 869 vstopnic – toliko je bilo sodelujočih letos. (Še kot zanimivost: prvo leto (2002) smo jih poslali 200.) Nekateri udeleženci so, in tega smo bili zelo veseli, brali in brali in brali …

Tak z največ prebranimi knjigami, 8 oddanimi listki in torej najmanj 56 prebranimi knjigami, pa je bil samo eden oz. ena: Kaja Markovič iz OŠ Begunje, 3. razred in je ABSOLUTNA ZMAGOVALKA.

Ostali z največ oddanimi listi so:
7 oddanih listov: DEBELAK MAŠA, OŠ Lesce
6 oddanih listov: NENA SAKSIDA, vrtec BB
6 oddanih listov: ZEC MATIC, OŠ Lesce
6 oddanih listov: POLJŠAK ŽIVA, OŠ Radovljica
6 oddanih listov: ZALA ZEC, OŠ Lesce

Tem izjemnim bralcem smo izročili tudi posebna knjižna darila in (seveda) čokolado – da bo branje še slajše.

Med sodelujočimi imamo tudi 3 srednješolce (vsak je oddal po en list).

Med take, ki so brali, brali in brali, smo razdelili 1.119 čokolad, kar znese kakšen gram manj kot 112 kg čokolade.

Branje je zabava in užitek. Take so bile tudi zaključne prireditve. Sodelujoči učenci od 5. do 9. razreda so uživali ob gledanju filma »Novi mulc«. To je najstniška komedija o sprejemanju drugačnosti in oblikovanju skupin v šoli z vsemi nujnimi sestavinami: humorjem, norčevanjem, zavezništvom s čudaki in neumnimi vici.
Zgodba
Benoit se zaradi očetove službe iz manjšega kraja preseli v Pariz. Mlajši brat Nino ima v novi šoli že veliko prijateljev, Benoit pa je bolj nerodne sorte, zato mu oče pridiga, da se mora odpreti. Že prvi šolski dan se zameri skupini fantov, ki so v razredu glavni. Zdaj se mu vsi izogibajo, razen nekaj sošolcev, podobno kot on označenih za čudake. Ko staršev ni doma, Benoit po stričevem nasvetu organizira »najbolj noro zabavo«, s katero bi pridobil priljubljenost v razredu in osvojil Johanno, ki mu je všeč ….

Vse ostale šolarje in predšolske otroke smo razveseli z lutkovno predstavo »Nerodna Avguština« v izvedbi Studia Anima iz Medvod. Lutkovna predstava je nastala po istoimenski knjižni predlogi.

Da je bila naša izbira zaključnih prireditev prava, za užitek torej, pa največ povedo fotografije otrok (www.rad.sik.si).

Zaključili smo z akcijo, ne pa tudi z branjem – čakajo nas nove knjige … nove radosti in … nove akcije. Na svidenje v knjižnici.

Božena Kolman Finžgar