20. junija 2018

by

No comments

TA VESELI KNJIŽNI SVET

Ob zaključku osme sezone

V Knjižnici Antona Tomaža Linharta Radovljica je od oktobra 2017 do maja 2018 potekala že osma sezona akcije spodbujanja branja za odrasle bralce z naslovom Ta veseli knjižni svet.

Bralci so si lahko izbrali katerokoli knjigo s seznama in tisti, ki so do konca akcije prebrali vsaj šest proznih del in eno pesniško zbirko, so v ponedeljek, 18. junija 2018, na zaključni prireditvi v Linhartovi dvorani dobili posebno priznanje in knjižno nagrado, ki jo je prispevala založba Učila. Zaključni večer je z zabavno predstavo Čistilna terapija zaokrožila dramska skupina Radolške vrtavke, ki jo sestavljajo vzgojiteljice VVVZ Radovljica.

Osma sezona je ponudila 80 naslovov, 66 proznih in 14 pesniških. 124 bralcev je prebralo najmanj 7 predlaganih del. Skupaj so prebrali in ocenili 1285 naslovov, najbolj prizadevna bralka je prebrala kar 67 del, druga le 2 deli manj.

Dela smo razdelili v tri večje sklope: v prvem smo potovali po Italiji in spoznavali njeno zgodovino (Hči Siene, Beneško naročilo, Beneške oči), razreševali kriminalne primere (Nevarne vode, Pogubljena vera, Smrt v beneški operi) ali pa trpeli z ljudmi na Tržaškem (Frančiška, Mladopročenca z ulice Rossetti, Pregrešna razmerja).

V drugem smo spoznavali življenje športnikov: tekačev, kolesarjev, hokejistov, boksarjev, alpinistov. V vseh je izpričana neverjetna sila, ki jih žene, da skoraj do onemoglosti trenirajo in stremijo k uspehu, a le nekaterim uspe. Naj izpostavimo le nekatera dela: Zlato, Nikoli ne reci, da te je strah, Ni nemogočih poti, Svet ni meja.

Dodali smo še dela domačih avtorjev, od katerih naj izpostavimo roman Mojce Kumerdej Kronosova žetev, za katerega je lani dobila nagrado Prešernovega sklada, in pesniške zbirke Srečka Kosovela, Alojza Gradnika, Marka Kravosa, Lucije Stupica in italijanskega mojstra soneta Petrarke.

Bralci so knjige hkrati tudi ocenjevali in skrbno beležili svoje misli in razmišljanja. Najbolj brani so bili romani Ne premikaj se (Margaret Mazzantini), Grenko morje (Marjan Tomšič) in Nikoli ne reci, da te je strah (Giuseppe Catozzela). Največ ocen odlično je prejel roman Novorojen (Margaret Mazzantini), med domačimi avtorji pa so izstopala dela Marjana Tomšiča in Franceta Bevka.

S poezijo sta bralce pritegnila predvsem Srečko Kosovel in Alojz Gradnik.

Prav vsak naslov je našel svojega bralca, vsaka misel nam je dobro dela, vsaka ocena je bila upoštevana. Veseli smo bili tudi knjižnih predlogov, ki bodo obogatili naš izbor v prihodnjih letih.

 

Barbara Klinar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content