Knjižničarji ocenjujemo

 
Bela dama
Kozina Praprotnik, Jasmina
ocenaocenaocenaocenaocena
UMco, 2014
Preobrazba
231 strani
biografski roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Življenjska zgodba legendarne 86-letne tekačice Helene Žigon, ki dokazuje, da leta niso izgovor za aktivno ukvarjanje s tekom …
Avtorica Jasmina Kozina Praprotnik, tudi sama tekačica, sicer pa magistrica znanosti iz antropologije in diplomirana kulturologinja, je napisala roman o življenju in delu najbolj prepoznavne slovenske tekačice Helene Žigon.
Roman je razdeljen na 21 poglavij, kar ponazarja 21 km dolg polmaraton.
Rdeča nit knjige so kilometri 1. Istrskega polmaratona (13. 4. 2014), ki ga je pretekla na svoj 86. rojstni dan in za katerega pravi, da je njen zadnji in bo tekla naprej samo še za sebe. Medtem ko Helena teče po Istri, se spominja dogodkov iz preteklosti, ki jih je avtorica iskreno in čustveno vpletla v pripoved.
Helena (13. 4. 1928, Žiri) je preživljala težko otroštvo ob očetu in mačehi v Ljubljani. Kmalu se je osamosvojila, se zaposlila, si ustvarila družino, zraven pa veliko tekla. Pretekla je vse ljubljanske polmaratone, se udeležila številnih drugih maratonov doma in v tujini. Tudi težka bolezen in smrt ljubljenega moža ji nista vzeli volje do njene največje ljubezni – teka.
Skip to content