17. septembra 2018

by

No comments

Radovljiška knjižnica že nekaj mesecev domuje na Vurnikovem trgu. Tako zaposleni, kot tudi obiskovalci, smo se na nov, svetel in prostoren dom v veliki večini že privadili.

Gradnja večnadstropne stavbe, selitev na tisoče knjig, otvoritev in podaja zadnje knjige po dolgi verigi prijateljev knjižnice – le redki se še spominjajo čisto prvih korakov, ki so radovljiško občino pripeljali do povsem novega doma tisočerih zgodb. Člani Fotografskega društva Radovljica so z budnim očesom spremljali dogajanje in ovekovečili te prelomne dogodke. Izbor fotografij, ki jih je pripravil Jakob Gnilšak, si vse do konca septembra lahko ogledate v radovljiški knjižnici. Razstavo »Od prve lopate do odprte knjige« je sooblikovalo 9 fotografov – Dušan Barič, Damijan Janežič, Ljubo Jančič, Ljubo Kozic, Vida Markovec, Žarko Petrovič, Marjan Resman, Simon Senica in Jasim Suljanović.

Istočasno si v tretjem nadstropju lahko ogledate tudi razstavo fotografske opreme Ivana Pipana, ki je bil kar 62 let aktiven član društva. Dolga leta je bil tudi fotograf vseh dogodkov v knjižnici. »Svoje znanje je polnih 25 let prenašal na številne mlade obiskovalce fotografskega krožka na OŠ A. T. Linharta in jih tako vpeljeval v umetnost risanja in slikanja s svetlobo,« je zapisala Vida Markovc, ki je razstavo pripravila iz osebnega gradiva, gradiva fotografskega društva in gradiva Mestnega muzeja Radovljica. Pipan je za svoje izrazne fotografije prejel številna priznanja, med drugim tudi najvišje priznanje FZS – Puharjevo zlato plaketo.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content