Elektronske zbirke

Knjižnica uporabnikom omogoča dostop do elektronskih zbirk z oddaljenih lokacij (izven knjižnice, od doma, iz službe). Potrebujete številko članske izkaznice in geslo, ki ga dobite v knjižnici, kjer ste vpisani. Geslo je enako tistim s katerim dostopate do storitve “Moja knjižnica” na COBISS/OPAC.

EbscoHost mogoča iskanje, tiskanje in shranjevanje polnih besedil člankov s področja naravoslovja, družboslovja in humanistike iz naslednjih zbirk: Academic Search Premier, Newspaper Source, Medline, Eric, Health Source Nursing /Academic Edition, MasterFILE Premier – Consumer Edition, Business Source Premier, Regional Business News, Health Source, Clinical Pharmacology.

Librarry Press Display Zbirka prinaša tekoče izdaje več kot 3.000 nacionalnih, regionalnih in lokalnih časnikov in revij iz Evrope, Azije, Avstralije, Afrike, Latinske in Severne Amerike. Skupaj več kot 100 držav in več kot 60 jezikov. Med njimi so na voljo naslovi številnih resnih časnikov kot:

 • Dnevnik, Večer, Nedeljski dnevnik (Slovenija),
 • The Guardian, The Daily Telegraph, The Independent (Velika Britanija),
 • Corriere della Sera, Il Sole 24 ore (Italija),
 • Le Figaro, Le Monde (Francija),
 • Die Presse, Der Standard, Kleine Zeitung Karnten (Avstrija),
 • The Washington Post, USA Today (ZDA),
 • Večernji list (Hrvaška) in številni drugi.
 • Na voljo je tudi veliko število popularnih revij (magazinov) kot npr. Newsweek, iPad&iPhone user Mac Format, Procycling, Top Gear, Science Illustrated, Auto Bild itn.

Časnike in revije lahko prebirate na osebnih računalnikih, kjer lahko vsebino prilagajate po novicah iz naslovnih strani dnevnikov, zadnjih novicah, gospodarskih novicah, športnih novicah, novicah iz sveta zabave itn. Na voljo je pregled po naj bolj branih časnikih, avtorjih in blogerjih. Možen je pregled časnikov po državah, jezikih in abecedi naslovov. Vmesnik omogoča tudi osnovno in napredno iskanje.

Posebno bralno izkušnjo pa prinaša aplikacija PressReader, ki omogoča branje na tabličnih računalnikih in pametnih telefonih z operacijskimi sistemi iOS, Android, Windows 8 ali BlackBerry10. V prostorih knjižnice si lahko preko brezžičnega omrežja naložite časnike ali revije po lastni izbiri in jih prebirate kasneje kjerkoli, tudi izven prostorov knjižnice.

Na voljo je tudi 60 dnevni arhiv vseh časnikov in revij.
Dopolnjevanje: Dnevno
Založnik: NewspaperDirect, Inc.

Navodila za uporabo aplikacije PressReader:

Na svoj tablični računalnik ali pametni telefon si naložite aplikacijo PressReader.
Aplikacija je na voljo na napravah z operacijskimi sistemi iOS, Android, Windows 8 ali BlackBerry 10.
Aplikacijo odprite v wi-fi omrežju knjižnice in izberite želeno publikacijo.
Izbirate lahko glede na državo, kategorijo, jezik ali tip publikacije.
Pritisnite gumb Download (ali puščico – odvisno od operacijskega sistema).
Shranjene publikacije najdete v meniju v zavihku Downloads. Berete jih lahko tudi izven prostorov knjižnice.

Navodila za uporabo – PDF

Spletni vodnik po funkcionalnostih zbirke (v angleščini)

Ius-Info je portal z največjo zbirko pravnih informacij v Sloveniji: čistopisi zakonov, veljavnih v Republiki Sloveniji, Register veljavnih predpisov v Republiki Sloveniji, Članki iz pravniških strokovnih publikacij Pravna praksa, Podjetje in delo, itd., Sodne odločbe Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, Odločitve Ustavnega sodišča RS od l.1963 dalje in izbrani članki o US RS, …

Ius-Info HR Čistopisi zakonov, veljavnih v Republiki Hrvaški, Register veljavnih predpisov v Republiki Hrvaški.

Baza je sestavljena iz brezplačnega odprtega dela (kazala, koristni podatki, zanimivosti) in zaprtega dela (polna besedila), ki je dostopen samo naročnikom.

FinD-INFO. Finančni, računovodski in davčni informacijski sistem FinD-INFO povezuje zbirke obsežnih strokovnih vsebin, podatkov, obrazcev in pripomočkov s področij financ, davkov in računovodstva. Portal temelji na preizkušeni tehnologiji portala IUS-INFO, ki zagotavlja uporabnikom kakovostne, strokovne in ažurne dokumente ter informacije.

Vsebine so enotno urejene po ključnih predpisih in področjih, ki obravnavajo strokovna vprašanja, obenem pa so vsi dokumenti medsebojno povezani z drugimi sorodnimi dokumenti, obrazci in pripomočki.

Vsebine portala FinD-INFO, Finance in Davki:

 • Nasveti in članki
 • Mnenja in vzorci
 • Predpisi
 • Sodna praksa
 • Javne objave
 • Pripomočki
 • Povezave

Spletni arhiv časnika Večer od leta 1945 dalje.

SSJK2 Druga, dopolnjena in deloma prenovljena izdaja Slovarja slovenskega knjižnega jezika prinaša slovarske enote prve izdaje, ki je v knjižni obliki izhajala med letoma 1970 in 1991 in ki je od leta 2000 tudi prosto dostopna na spletu. Dopolnjena je z besedami, besednimi zvezami in pomeni, ki so se v slovenščini pojavili in uveljavili v zadnjih dveh desetletjih, in prenovljena v tistih delih, ki so nujno potrebovali aktualizacijo in posodobitve. Druga izdaja našega temeljnega informativno-normativnega razlagalnega slovarja v 97.669 sestavkih prikazuje 111.850 besed slovenskega knjižnega jezika v časovnem razponu od druge polovice 19. stoletja do leta 2013.