Domoznanstvo

 
Prosen, Marijan

Rodil se je 13. marca 1937. Diplomiral je iz astronomije na FNT Univerze v Ljubljani. Bil je profesor matematike in fizike na OŠ Valentina Vodnika v Ljubljani ter Železniški srednji šoli v Ljubljani, strokovni sodelavec za astronomijo na Astronomsko-geofizikalnem observatoriju Golovec v Ljubljani, profesor matematike in fizike na Železniški srednji šoli v Ljubljani, pedagoški svetovalec-urednik matematičnih učbenikov na Zavodu SRS za šolstvo v Ljubljani in se leta 1993 upokojil.

Objavlja strokovne in poljudne astronomske prispevke izključno v slovenskem jeziku. Ukvarja se tudi z zgodovino astronomije, nebesnim izrazjem (nomenklaturo) in astronomskim izrazoslovjem (terminologijo). S pisanjem člankov, poljudnimi predavanji in strokovnimi delavnicami popularizira astronomijo. Skoraj vse svoje knjige je sam uredil, tako da deluje tudi kot urednik.

Gradivo (444):

Mlada in stara luna

Pred petimi leti sem pregledal več kot deset slovenskih koledarjev. Vsi so prikazovali Lunine mene. Eni so bili res čedni, zelo lepi, da ne rečem fantastični. Tu mislim predvsem na zunanji izgled in izbrane fotografije ali umetniške slike, na pašo za oči, papir. Za njihovo neoporečno vsebino pa pri vseh tega ne morem trditi. Koledarji so bili z večjimi in manjšimi napakami.
Medtem ko so bili prikazi poteka dni, tednov in mesecev ter napovedi začetka letnih časov, dnevi državnih, verskih in drugih praznikov podani v redu, pa s prikazi Luninih men (faz) ni bilo tako. V nekaterih koledarjih so prikazali oz. navedli napačen simbol (znak) za kako Lunino meno. Velikokrat so simbol za prvi krajec zamenjali za simbol zadnjega krajca in obratno; tudi simbol za mlaj so včasih zamenjali za simbol ščipa in obratno. Zapazil sem tudi, da nekateri koledarji enačijo mlaj in mlado luno, kar je napaka. Izraza za staro luno pa sploh nisem zapazil, da bi ga uporabljali. Zato bom v tem spisu na kratko pojasnil Lunine mene, predstavil pravilne simbole zanje (4), pa še nekaj povedal o mladi in stari luni.

Povezava na dokument | Zapri

Skip to content