Domoznanstvo

 
Prosen, Marijan

Rodil se je 13. marca 1937. Diplomiral je iz astronomije na FNT Univerze v Ljubljani. Bil je profesor matematike in fizike na OŠ Valentina Vodnika v Ljubljani ter Železniški srednji šoli v Ljubljani, strokovni sodelavec za astronomijo na Astronomsko-geofizikalnem observatoriju Golovec v Ljubljani, profesor matematike in fizike na Železniški srednji šoli v Ljubljani, pedagoški svetovalec-urednik matematičnih učbenikov na Zavodu SRS za šolstvo v Ljubljani in se leta 1993 upokojil.

Objavlja strokovne in poljudne astronomske prispevke izključno v slovenskem jeziku. Ukvarja se tudi z zgodovino astronomije, nebesnim izrazjem (nomenklaturo) in astronomskim izrazoslovjem (terminologijo). S pisanjem člankov, poljudnimi predavanji in strokovnimi delavnicami popularizira astronomijo. Skoraj vse svoje knjige je sam uredil, tako da deluje tudi kot urednik.

Gradivo (444):

Oko na nebu

Marsikakšna reč ali stvar iz navadnega življenja ali pa pravljičnega sveta je ”spravljena” na nebu. Neverjetno, kaj vse nas ”gleda” dol z neba. Tako kot
so ozvezdja imenovana po junakih, ženskah (teh je bolj malo), živalih in celo raznih pošastih iz grške mitologije, so tudi številne zvezde in drugi nebesni predmeti dobili najrazličnejša imena. Nesmiselno bi bilo vse to naštevati.
To so znanstveniki že zdavnaj naredili in preberemo v knjigah ali člankih. Povemo le, da so tudi deli človeškega in živalskega telesa na zvezdnem nebu.
O enem takem bomo tukaj na kratko spregovorili.

Povezava na dokument | Zapri

Skip to content