Domoznanstvo

 
Prosen, Marijan

Rodil se je 13. marca 1937. Diplomiral je iz astronomije na FNT Univerze v Ljubljani. Bil je profesor matematike in fizike na OŠ Valentina Vodnika v Ljubljani ter Železniški srednji šoli v Ljubljani, strokovni sodelavec za astronomijo na Astronomsko-geofizikalnem observatoriju Golovec v Ljubljani, profesor matematike in fizike na Železniški srednji šoli v Ljubljani, pedagoški svetovalec-urednik matematičnih učbenikov na Zavodu SRS za šolstvo v Ljubljani in se leta 1993 upokojil.

Objavlja strokovne in poljudne astronomske prispevke izključno v slovenskem jeziku. Ukvarja se tudi z zgodovino astronomije, nebesnim izrazjem (nomenklaturo) in astronomskim izrazoslovjem (terminologijo). S pisanjem člankov, poljudnimi predavanji in strokovnimi delavnicami popularizira astronomijo. Skoraj vse svoje knjige je sam uredil, tako da deluje tudi kot urednik.

Gradivo (444):

Noga in rama

Prihaja zima, prihaja pa tudi čas, ko pozno zvečer ali ponoči lahko na južni strani zvezdnega neba v vsej svoji lepoti in veličastnosti občudujemo prelepo in sijajno ozvezdje Orion. Tam se je s svojima krepkima nogama trdno zasidral mogočni nebesni mitološki lovec vseh časov, orjak Orion, ki razen svojih dveh ubogljivih lovskih psov (Velikega in Malega psa) in ponižnega zajca ne spusti nobenega drugega živega bitja v svojo lovsko bližino. Najraje lovi sam v tej zasedbi. Oglejmo si tega velikega in neustrašnega nebesnega junaka nekoliko pobliže, in sicer z neposrednim opazovanjem s prostimi očmi. Primerno že za drugo triado naše osnovne šole.

Povezava na dokument | Zapri

Skip to content