Domoznanstvo

 
Prosen, Marijan

Rodil se je 13. marca 1937. Diplomiral je iz astronomije na FNT Univerze v Ljubljani. Bil je profesor matematike in fizike na OŠ Valentina Vodnika v Ljubljani ter Železniški srednji šoli v Ljubljani, strokovni sodelavec za astronomijo na Astronomsko-geofizikalnem observatoriju Golovec v Ljubljani, profesor matematike in fizike na Železniški srednji šoli v Ljubljani, pedagoški svetovalec-urednik matematičnih učbenikov na Zavodu SRS za šolstvo v Ljubljani in se leta 1993 upokojil.

Objavlja strokovne in poljudne astronomske prispevke izključno v slovenskem jeziku. Ukvarja se tudi z zgodovino astronomije, nebesnim izrazjem (nomenklaturo) in astronomskim izrazoslovjem (terminologijo). S pisanjem člankov, poljudnimi predavanji in strokovnimi delavnicami popularizira astronomijo. Skoraj vse svoje knjige je sam uredil, tako da deluje tudi kot urednik.

Gradivo (444):

Kratek govor

Zgodilo se je, da sem bil predlagan za državno nagrado Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2004. In sem jo res prejel. K meni v vas Javornik pod Joštom nad Kranjem, kjer sem takrat stanoval, je prišel predstavnik Ministrstva RS za šolstvo, posnel glavne podatke o mojem življenju, delu in delovanju in na koncu obiska omenil, če bi imel ob podelitvi nagrad zaključni govor, imajo pa za to dejanje že izbranega tudi enega drugega kandidata, a še ni povsem jasno, če bo sodeloval. Za vsak primer sem se na govor pripravil, vendar samo v glavi, nič nisem zapisal. “ Če bom že govoril, naj bo govor katek in naj kaj pove”, sem razmislil. Ker menim, da je govor tej moji želji kar v največji meri zadostil, ga objavljam na tem mestu. Pri tem me je vodila Edina misel, in nič drugega, da je del mojega življenja.
Zahvaljujem se vsem, ki so navijali zame.

Povezava na dokument | Zapri

Skip to content